Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žitňanská požiada Súdnu radu o stanovisko k etike vzťahu sudca-advokát

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Martin Baumann

Súdna rada prijala v pondelok prvý podnet ministerky a zriadila príležitostnú etickú komisiu, ktorá preskúma výroky sudcu Štefana Harabina.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa obráti na Súdnu radu aj s ďalšou žiadosťou o zaujatie stanoviska v otázke týkajúcej sa etiky sudcov. V súvislosti s kauzou predsedu Krajského súdu Bratislava Ľuboša Sádovského požiada prediskutovať etickú dilemu vyplývajúcu zo vzťahu sudcu a advokáta. Ministerka o tom informovala v utorok na stretnutí s novinármi.

„Obrátim sa na Súdnu radu so žiadosťou o stanovisko, aby sa zaoberala otázkou vzťahu sudcu a advokáta v rámci toho, že podľa etického kódexu má v kompetencii prijímať stanoviská k výkladu etického kódexu,“ uviedla Žitňanská s tým, že podanie má už pripravené a odošle ho v blízkom čase.

Podľa slov ministerky nemožno chápať tento krok tak, že vníma ako problematické stretnutie Sádovského s advokátom Radomírom Bžánom v jeho kancelárii, na ktoré poukázal týždenník. Bžán pritom vystupoval ako advokát v sporoch na bratislavskom krajskom súde. „Nie, ja si myslím, že to je otázka, ktorá je hodná debaty v rámci sudcovského stavu v každom prípade. A o to viac, keď je používaná spôsobom, ako to bolo použité v týždenníku Plus sedem dní,“ vysvetlila.

Žitňanská zároveň oznámila, že ukončila preverovanie medializovaných skutočností. „Pán predseda mi podal pomerne široké vysvetlenie k informáciám, ktoré boli publikované v týždenníku Plus sedem dní. Na základe toho vysvetlenia som nateraz nenašla zákonné dôvody, aby som voči nemu konala,“ povedala ministerka, ktorá má kompetenciu odvolať predsedu súdu z funkcie.

Týždenník upozornil na majetkové pomery predsedu súdu, ktoré by mohli byť v rozpore s jeho deklarovanými príjmami. Sádovský podľa Žitňanskej podal vysvetlenie i Súdnej rade. Tá v pondelok (18.12.) schválila vyhodnotenie majetkových priznaní sudcov za rok 2016. Skonštatovala, že u žiadneho sudcu nebol zistený majetkový prírastok, ktorý by zjavne presahoval súhrn jeho majetkových pomerov. K detailom kauzy sa ministerka nechcela vyjadrovať s tým, že tak urobí samotný Sádovský po tom, čo si uplatní právne kroky voči týždenníku.

Súdna rada prijala v pondelok prvý podnet ministerky a zriadila príležitostnú etickú komisiu, ktorá preskúma výroky sudcu Štefana Harabina. Žitňanská, ktorá má tiež v kompetencii podávať návrhy na disciplinárne stíhanie sudcov, vysvetlila, že v tomto prípade týkajúcom sa sudcovskej etiky by mala konať Súdna rada.

„Pokiaľ ide o výroky, si myslím, že to je presne tá oblasť, ktorá je na sudcoch, aby si to vysporiadali medzi sebou,“ zdôvodnila. Súdnej rade predložila rekapituláciu viacerých verejných vyjadrení Harabina. „Obrátila som sa v zmysle Zásad sudcovskej etiky so žiadosťou o zaujatie stanoviska, či sú tieto výroky v súlade s etickým kódexom, alebo nie sú. Postup, ktorý zvolila Súdna rada, je úplne korektný a v poriadku,“ reagovala na zriadenie etickej komisie.

„Myslím, že sa na to treba pozrieť takým spôsobom, že buď niečo platí, alebo niečo neplatí. Buď to považujeme za 'v poriadku', alebo to nepovažujeme za 'v poriadku'. Ak to nepovažujeme za 'v poriadku', tak to svojím spôsobom znamená, že považujeme za 'v poriadku', aby sa každý sudca takto vyjadroval,“ uviedla Žitňanská na margo samotných výrokov Harabina.

Prvé stretnutie etickej komisie je naplánované na začiatok januára 2018, informovala v utorok Súdna rada. V tlačovej správe vysvetlila, že ustanovená komisia „sa má podrobne zaoberať prípravou návrhu stanoviska k podnetu ministerky spravodlivosti ako subjektu oprávneného podať disciplinárny návrh na interpretáciu etických zásad, ktorých porušenie predpokladá u konkrétneho sudcu Najvyššieho súdu“.

„Komisia i Súdna rada si v rámci prípravy stanoviska môžu vyžiadať aj stanovisko odborníkov mimo súdnictva. O konečnom znení stanoviska k interpretácii týchto etických zásad bude rozhodovať Súdna rada,“ ozrejmilo tlačové oddelenie kancelárie Súdnej rady. V päťčlennej etickej komisii na posúdenie výrokov sudcu Harabina je predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková a členovia rady Elena Berthotyová, Ján Havlát, Roman Huszár a Marcela Kosová.