Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Voliči nám odkázali, že aj SDKÚ-DS potrebuje zmenu, vraví L. Žitňanská

Foto: TASR/Vladimír Benko

Aj preto dnes potvrdila, že sa bude uchádzať o post predsedníčky strany

Bratislava 11. marca (TASR) - Víťazstvo Smeru-SD v parlamentných voľbách je nielen výsledkom jeho politiky, ale zrejme aj "bratovražednej vojny", ktorú medzi sebou viedli počas predvolebnej kampane stredopravé strany.

"Nedokázali sme v kampani voličov presvedčiť, že sme schopní vládnuť bez hádania a že sme schopní zostaviť alternatívu stredopravých strán. Myslím si, že tento stav musí prestať," komentovala na dnešnej tlačovej besede šéfka rezortu justície a podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská výsledok strany vo voľbách. Strana Mikuláša Dzurindu získala v sobotu (10. 3.) podľa neoficiálnych výsledkov podporu 6,09 percenta voličov.

Podľa Žitňanskej výsledok volieb je odkazom, že zmenu potrebuje nielen Slovensko, ale aj SDKÚ-DS. Aj preto dnes potvrdila, že sa bude uchádzať o post predsedníčky strany. "Keď uspejem, tak urobím všetko preto, aby SDKÚ-DS dostala na politickej scéne Slovenska zase to miesto, ktoré jej podľa mojej mienky vždy patrilo," prisľúbila.

Tu bude player
"Mám z toho radosť," reagoval súčasný šéf strany Dzurinda. Či sa sám bude uchádzať o opätovné utvrdenie v pozícii šéfa strany, dnes nepovedal. On ani podpredseda Ivan Mikloš nechceli prezradiť ani to, či uvažujú nad tým, že by sa vzdali svojho mandátu v parlamente. "Všetko sa dozviete včas," odkázal Mikloš. Za seba dodal, že sa nebude uchádzať o post predsedu, pretože má pocit, že aj sám nesie zodpovednosť za výsledok SDKÚ-DS vo voľbách.

Tu bude player




Viac informácií by mohlo byť známych už po pondelkovom (12. 3.) zasadnutí prezídia strany. Šéfa rezortu diplomacie krúžkovala vo voľbách asi šestina všetkých voličov strany. "Rozumiem tomuto signálu," povedal stručne Dzurinda s tým, že preberá celú zodpovednosť za výsledok porážky jeho strany.

Hoci Smer-SD obsadí v Národnej rade SR nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov, podľa Dzurindu ide skôr o nominálnu prevahu. "Cítim vnútorne, že tá politická prevaha zďaleka nie je a nebude taká, ako vyplýva z tej nominálnej prevahy," uzavrel.