Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lekári upozorňujú na dôležitosť preventívnych mamografických vyšetrení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mamografia je röntgenové vyšetrenie prsníkov, ktoré sa vykonáva po 40. roku života a je plne hradené zdravotnou poisťovňou každé dva roky.

Levoča 15. júla (TASR) – Lekári levočskej nemocnice upozorňujú na dôležitosť preventívnych mamografických vyšetrení. V tejto súvislosti sa snažia apelovať na ženy v oblasti prevencie, ich snahou je podchytiť čo najviac nádorových ochorení v počiatočnom štádiu a v bezpríznakovom období. „Za rok 2018 realizovali na mamografickom pracovisku v Levoči 1526 preventívnych a diagnostických vyšetrení. Pre porovnanie, za mesiace január až máj 2019 to bolo 704 vyšetrení,“ ozrejmila hovorkyňa skupiny Agel SK Alžbeta Sivá.

Z celkového počtu vlani vyšetrených žien bolo histologicky potvrdených 17 karcinómov prsníka, z toho bolo osem u bezpríznakových žien, ktoré pravidelne absolvujú každé dva roky preventívne mamografické vyšetrenia. Ostatných deväť žien prišlo na vyšetrenie s príznakmi ochorenia prsníkov, respektíve s nahmataným tumorom v prsníku. „Každá druhá žena, ktorá mala dokázaný karcinóm prsníka, tak prišla na vyšetrenie bez ťažkostí v rámci preventívneho programu. Až následne jej bol zistený nádor ešte v počiatočnom štádiu, a to s dobrými vyhliadkami na vyliečenie,“ upozornila Sivá. Pritom najmladšia pacientka mala v čase diagnózy 34 rokov, najstaršia 71 rokov a priemerný vek dosiahol 54 rokov.

„Pacientky sa v levočskej nemocnici objednávajú pomocou call centra, taktiež osobne, kedy mnohokrát po zvážení realizujeme vyšetrenie ihneď,“ uviedla primárka rádio-diagnostického oddelenia v Levoči Elena Loumová. Dodala, že v ten istý deň pristupujú aj k USG vyšetreniu, v prípade potreby odberu tkaninovej vzorky na histológiu zabezpečujú výkony do 48 hodín. Čakacia doba na mamografické vyšetrenie je pritom jeden týždeň.

„Mamografia je röntgenové vyšetrenie prsníkov, ktoré sa vykonáva po 40. roku života a je plne hradené zdravotnou poisťovňou každé dva roky. Poskytuje podrobnejšie informácie o prsnej žľaze, v prípade nálezu o charaktere, lokalizácii či veľkosti nádoru,“ upozornila Loumová s tým, že doplnkovou metódou, v prípade hutnej žľazy či nejednoznačného nálezu, je ultrazvukové vyšetrenie. Je taktiež metódou voľby u mladých žien do 40 rokov, u tehotných a dojčiacich žien. „Tieto zobrazovacie metódy sú základom v diagnostickom procese, avšak iba definitívne histologické vyšetrenie tkaniva pri biopsii môže potvrdiť diagnózu. Presná diagnostika karcinómu prsníka je kľúčová pri následnom rozhodovaní o ďalšej liečbe,“ skonštatovala primárka.

Za posledných desať rokov sa celosvetový výskyt tohto ochorenia podľa nej zvýšil takmer o 33 percent, na Slovensku ročne postihne viac ako 2000 žien. Loumová upozornila, že v súčasnosti už nie je výnimkou karcinóm prsníka aj u žien mladších ako 30 rokov. Rizikovú skupinu predstavujú ženy, ktoré nerodili, nedojčili, majú toto ochorenie v rodine a otehotneli po 30. roku. Medzi rizikové patria aj ženy užívajúce dlhodobo estrogény, ženy v menopauze, s nadváhou, hypertenziou, cukrovkou a ženy fajčiarky.