Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V Šuranoch prítok Nitry ohrozuje domy, hasiči prečerpávajú vodu

Na snímke stavanie protipovodňovej zábrany z vriec s pieskom v Šuranoch v okrese Nové Zámky 1. apríla 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ľudia tu zápasia s vodou, ktorá ohrozuje mestskú časť Nitriansky Hrádok.

Šurany 1. apríla (TASR) – Situácia na dolnom toku rieky Nitra je stále vážna. Jej koryto je plné vody, ktorá zabraňuje odtekaniu menších prítokov. Kritický stav pretrváva v Šuranoch v okrese Nové Zámky. Ľudia tu zápasia s vodou, ktorá ohrozuje mestskú časť Nitriansky Hrádok. Koryto prítoku Malá Nitra je plné a voda cez hrádzu presakuje do záhrad a pivníc. Podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliama Pánskeho je tu ohrozených 30 až 50 domov.

Obyvatelia sú tu už od rána na hrádzi a plnia vrecia pieskom. Aj napriek tomu, že stav je vážny, hladina vody sa tu postupne stabilizuje. "Situácia je už ustálená. Bolo potrebné spevniť hrádzu, na ktorú sme uložili zhruba 300 vriec a teraz robíme prečerpávanie s tromi veľkokapacitnými čerpadlami s výkonom 4000 litrov za minútu. Okrem toho tu majú čerpadlo aj dobrovoľníci. Momentálne to vyzerá tak, že hladina je už ustálená," uviedol pre TASR Ondrej Hanzlík z Okresného riaditeľstva HaZZ v Nových Zámkoch.

Ako skonštatoval, hasiči budú zrejme musieť prečerpávať vodu až do utorka. Ak sa situácia nezmení, hrozba evakuácie obyvateľov domov pri prítoku Malá Nitra podľa Hanzlíka zatiaľ nie je aktuálna. "Horšie to bude, ak by od zajtra podľa predpovede meteorológov začalo pršať. To by situáciu podstatne skomplikovalo. Čo bude nasledovať v nasledujúcich dňoch, je momentálne ťažké predpokladať," skonštatoval Hanzlík.


V Leviciach je situácia pokojnejšia


Na snímke rozvodnený potok Podlužianka v Leviciach
Foto: TASR/Ivan Kríž
Situácia v okresnom meste Levice sa po prudkom zvýšení hladiny vodného toku Podlužianka dnes stabilizovala a v porovnaní s nedeľou (31.3.) je pokojnejšia.

V meste s približne 40.000 obyvateľmi kulminovala hladina Podlužianky, ktorá poškodila miestne mosty, približne o 2.00 hodine ráno. V Leviciach je dnes slnečno, avšak v nedeľu príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), armády i dobrovoľníci mali plné ruky práce, pretože spevňovali hrádze vodného toku pieskovými vrecami. TASR to potvrdili miestne úrady i viacerí obyvatelia mesta. V samotnom Levickom okrese, konkrétne jeho východnej časti, vyhlásil nadnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v dôsledku zvýšenia hladiny rieky Ipeľ III. stupeň hydrologickej výstrahy.

Kulminácia toku Podlužianka sa predpokladala približne o polnoci, avšak nestalo sa tak. TASR o tom informoval krátko po zasadnutí krízového štábu v Leviciach štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Vojtech Ferencz. Doplnil, že mesto Levice je úplne v poriadku a nie je ohrozené.
Podľa jeho ďalších slov pokojná situácia by mala byť už aj v obci Demandice v okrese Levice. "Vytopených tam bolo asi 20 obydlí, bytovka a pivničné priestory. Do rána hasičský zbor spolu s ďalšími zložkami odčerpával vodu," doplnil a vyzdvihol prácu všetkých zložiek, ktoré sa na riešení povodňovej situácie podieľajú. Slová Ferencza potvrdil aj starosta obce Attila Kürthy, ktorý dodal, že vodu zo zaplavených obydlí odčerpávajú hasiči zo Žarnovice a situácia v obci sa stabilizovala.

Ferencz informoval, že po prituhnutí sa v dotknutých oblastiach podarilo povodňovú situáciu utlmiť. Stabilizovaná je aj na severe a východe republiky. "Oblasti postihnuté povodňami budeme aj naďalej neustále monitorovať," upozornil.

Voda trápi ľudí aj v obciach Veľká Maňa a Húl

Stav na vodných tokoch v Nitrianskom kraji sa postupne stabilizuje. Ako pre TASR uviedol vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Branislav Boniš, situácia sa oproti dnešnému ránu upokojila v okresoch Levice, Zlaté Moravce i v okolí mesta Vráble. "Cesty aj v okrese Zlaté Moravce aj pri Vrábľoch sú prejazdné. V okrese Levice sa viaceré komunikácie takisto podarilo sprejazdniť, naďalej však zostáva uzavretá napríklad cesta k maďarským hraniciam vo Vyškovciach nad Ipľom. Situáciu stále monitorujeme," informoval Boniš.

Zatiaľ bez výstrahy zostáva okres Topoľčany a Komárno. Najkomplikovanejšia situácia tak v Nitrianskom kraji aj naďalej zostáva na dolnom toku rieky Nitra v okrese Nové Zámky. S vodou tu bojujú obyvatelia Šurian. Vyhlásený bol III. stupeň povodňovej aktivity v obciach Veľká Maňa a Húl, kde preteká voda z polí a spodná voda zaplavuje pivnice. "V obci Podhájska je takisto vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. Vylieva sa tu miestny potok Liska. V obvode Štúrovo v obci Salka zasa stúpla rieka Ipeľ. Ešte je tu však rezerva asi dva metre, takže k preliatiu zatiaľ nedošlo," skonštatoval Boniš.




Hladiny tokov v Banskobystrickom kraji do rána väčšinou klesli


Situácia na vodných tokoch v Banskobystrickom kraji sa počas noci a dnešného ráno upokojila. Na väčšine územia kraja totiž prestalo v noci pršať a teplota klesla k bodu mrazu.

O desiatky centimetrov sa od večera znížila hladina potoka Neresnica v Dobrej Nive a vo Zvolene, kde už dosahoval úroveň 2. SPA. Stúpa však rieka Hron pri obci Brehy v okrese Žiar nad Hronom, kde je aktuálne 2. SPA. Rovnaký SPA je aj na toku Suchej v obci Prša v okrese Lučenec, úroveň hladiny tam ale klesá.

Prvý, najnižší SPA dosahujú toky Neresnice vo Zvolene, Ipľa v Holiši, Kalonde, Slovenských Ďarmotách, Starej rieky v Pôtri, Turca v Gemerskej Vsi a Behynciach a Rimavy vo Vlkyni.

V Banskobystrickom kraji v nedeľu, 31. marca, mali hasiči v čase od 7:00 hod. do 18:00 hod. šesť výjazdov k odčerpávaniu vody zo zatopených priestorov, štyri výjazdy v prípade upchatých priepustov a odstraňovanie prekážok pod mostom a dva výjazdy k spadnutým stromom na cestnej komunikácii.

Najviac zasahovali príslušníci z Hasičskej stanice Nová Baňa a to päť krát, dva krát zasahovali hasiči zo Zvolena a Krupiny a raz hasiči z Hasičských staníc Veľký Krtíš, Poltár, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica.TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ v Bratislave.

V slovenských pohoriach trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo


Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Nový nesadnutý sneh podľa neho previal silný južný vietor na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše. Kritické sú strmé svahy so severnou orientáciou a príčinou uvoľnenia lavín môže byť už malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky. „V niektorých prípadoch sa môžu uvoľniť stredne veľké, spontánne lavíny. Obzvlášť nebezpečné môžu byť miesta na hrebeňoch pod veľkými prevejmi. Oteplenie a dážď spôsobili, že sneh je premočený. Nočné ochladenie zasa spôsobilo, že na povrchu snehovej pokrývky je kôra. Najmä v nižších polohách môže dochádzať k samovoľným splazom a lavínam z mokrého snehu,“ upozornil Lizuch.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami polooblačno alebo hmlisto. Zrážky v noci ustali a ochladilo sa. Teplota vzduchu sa pohybovala od -12 do -3 stupne Celzia. Fúkal len mierny až dosť čerstvý vietor prevažne západných smerov rýchlosťou do 30 km/h. „Za posledných 24 hodín pripadlo od 1 do 20 cm nového snehu. Sneh z poslednej periódy sneženia (20 - 60 cm) je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený, miestami vyfúkaný až na tvrdý podklad. Vzhľadom na to, že zrážky prechádzali z dažďa do sneženia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala. Na jej povrchu je kôra, ale pod ňou je v nižších a stredných polohách vlhký sneh,“ dodal Lizuch.