Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Liga proti rakovine začína s novým projektom psychologickej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pocit spolupatričnosti a vedomie, že sa v podobnej situácii neocitajú ľudia sami, sníma z pliec pomyselné bremeno osamelosti a ponúka podporu a pomoc.

Bratislava 23. mája (TASR) - Liga proti rakovine (LPR) sa najnovšou aktivitou zameria na pomoc ľuďom, ktorí v dôsledku onkologického ochorenia stratili niekoho zo svojich najbližších. Podrobnosti projektu priblížila TASR psychologička a projektová manažérka LPR Katarína Klincová.

Jeho prvou časťou bude bezplatná diskusia v utorok 28. mája v Centre pomoci LPR v Bratislave, informovala. Ústrednou témou bude Ako uniesť stratu blízkeho. "V diskusii sa bude hovoriť o tom, čím prechádzame, keď prežívame stratu. O tom, aké miesto má v našom živote a ako sa k nej staviame. Ako ju prijať," uviedla Klincová.

Poukázala v tejto súvislosti na to, že pocit spolupatričnosti a vedomie, že sa v podobnej situácii neocitajú ľudia sami, sníma z pliec pomyselné bremeno osamelosti a ponúka podporu a pomoc. Upozornila aj na pozitívny efekt, ktorý zaznamenávajú podobné aktivity v zahraničí. "Na diskusiu nadviaže možnosť prihlásiť sa na pravidelné stretávanie s ľuďmi, ktorí zažili stratu blízkeho pre onkologické ochorenie. Tieto stretnutia pod vedením psychologičky sa budú konať každý tretí utorok v čase o 17.00 h v Centre pomoci LPR," dodala Klincová.

Tomu, ako pomáhať zvládať psychickú záťaž spôsobenú onkologickým ochorením, sa v rámci vzdelávania svojho zdravotníckeho personálu venuje aj Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave.

"Minulý rok sa na pôde NOÚ konali dva semináre pre zdravotné sestry. Ide o projekt LPR, v rámci ktorého s podporou Všeobecnej zdravotnej poisťovne zabezpečuje vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov, pracujúcich s onkologickým pacientom. Na základe poznania vlastných emócií, osobností a spôsobov zvládania záťaže boli účastníci vedení k tomu, aby si dopriali efektívnu psychohygienu, naučili sa zvládať stresové a konfliktné situácie, efektívne komunikovať s pacientmi, ich príbuznými, kolegami na pracovisku, nadriadenými a lekármi. Na týchto dvoch seminároch sa zúčastnilo takmer 40 sestier," uviedla pre TASR hovorkyňa NOÚ Martina Šoltésová.