Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. ČAPLOVIČ: Pripomeňte si vojenské dejiny Slovenska a Slovákov

Relácia TU A TERAZ. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Miloslav Čaplovič, riaditeľ Vojenského historického ústavu.

Bratislava 12. januára (TABLET.TV) – Rok 2018 sa spája s prívlastkom rok výročí. Jedným z nich bude aj sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny. Vojenský historický ústav v tejto súvislosti pripravuje sériu podujatí, publikácií aj dokumentov, ktorými si výročie pripomenie. Uviedol to v TABLET.TV Miloslav Čaplovič, riaditeľ Vojenského historického ústavu.

"Vojenský historický ústav sa podieľa na tom, aby sme poznali vlastnú históriu, ale aj vojenské dejiny. Má tri zložky, a síce: veda a výskum, Vojenský historický archív so sídlom v Bratislave a Vojenské historické múzeum v Piešťanoch," objasnil poslanie inštitúcie.

Sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny, nazývanej aj veľkej, bude celoeurópske. Aj Slovenská republika si toto výročie pripomenie napríklad cezhraničným projektom s Českou republikou. "Pripravujeme veľký cezhraničný projekt, ktorým si túto udalosť pripomenieme v rámci Českej a Slovenskej republiky spoločne. Slovenské národné múzeum pripravuje výstavu Československo 100 rokov, ktorá bude najskôr predstavená v našom hlavnom meste na bratislavskom hrade, neskôr sa expozícia presunie do Prahy, do Českej republiky," uviedol Čaplovič.



Ako ďalej spomenul, prvú svetovú vojnu je potrebné vnímať ako veľkú dejinnú udalosť, ktorú si treba pravidelne pripomínať v rámci celej spoločnosti. Rovnako je, podľa jeho mienky, dôležité, pripomenúť najmä mladým ľuďom skutočný obraz vojaka – Slováka – prvej svetovej vojny. "Z územia dnešného Slovenska bolo v rokoch 1914 až 1918 zmobilizovaných približne 400 tisíc Slovákov, 70 tisíc z nich prišlo o život a 60 tisíc bolo trvalo zmrzačených. Vojaci rukovali približne do veku 48 rokov, boli to muži v strednom veku a niektorí z nich už boli aj starými rodičmi," priblížil, pričom upriamil pozornosť na skutočnosť, že na Slovensku sú kluby a vojenské útvary, ktoré kultivujú historické povedomie širokej verejnosti.

V tejto súvislosti pripomenul publikáciu Vojenské dejiny Slovenska a Slovákov z dielne Vojenského historického ústavu, ktorá je určená najmä pre mladých ľudí a približuje udalosti spájané s obdobím prvej svetovej vojny. Ponúka rozsiahly prierez vojenského diania na území Slovenska od najstarších čias do súčasnosti očami popredných vojenských historikov.

Pozrite si reláciu SVET TU a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.