Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lajčák prednášal študentom o predsedníctve SR v OBSE

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Miroslav Lajčák (druhý sprava) prichádza medzi študentov počas otvorenia výstavy venovanej storočnici slovenskej diplomacie na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v utorok 19. marca 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Ešte predtým slávnostne otvoril výstavu venovanú storočnici slovenskej diplomacie. Následne vystúpil na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB s prednáškou o predsedníctve SR v OBSE.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) - O aktuálnom predsedníctve Slovenskej republiky (SR) v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) prednášal v utorok banskobystrickým študentom z Univerzity Mateja Bela (UMB) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák.

Ešte predtým slávnostne otvoril výstavu venovanú storočnici slovenskej diplomacie. Následne vystúpil na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB s prednáškou o predsedníctve SR v OBSE. Študentom a vedeniu univerzity priblížil genézu vzniku tejto organizácie, ktorej základy boli položené v 70. rokoch minulého storočia, keď podpisom Helsinského záverečného aktu v roku 1975 vznikla Konferencia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Tá sa premenovala v roku 1994 na OBSE, tento názov vecnejšie odrážal jej poslanie a podobu. "Prostredníctvom politického dialógu a praktickej spolupráce sa OBSE usiluje o stabilitu, mier a demokraciu pre viac ako miliardu ľudí naprieč tromi kontinentmi," uviedol Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul najväčšie výzvy, riešenie ktorých stojí dnes pred touto organizáciou vedenou slovenským predsedníctvom. V tejto súvislosti skonštatoval, že práve kríza na Ukrajine vyzdvihla kooperatívne výhody OBSE oproti iným medzinárodným zoskupeniam. "Okrem OSN je to jediná organizácia, ktorej súčasťou sú Spojené štáty americké aj Ruská federácia," upozornil. Zároveň vysvetlil, v čom predstavuje predsedníctvo v OBSE obrovskú príležitosť pre SR, že je to pre našu krajinu a jej diplomaciu obrovská česť a zodpovednosť.

Minister následne diskutoval so študentmi nielen o tejto téme, ale aj o aktuálnych medzinárodno-politických otázkach, ako aj o vývoji politickej situácie na Slovensku.