Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Lajčák sa zúčastní na neformálnom stretnutí ministrov v Bukurešti

Na archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR Dano Veselský

Ministri vyhodnotia ciele, ktoré sa podarilo naplniť a hovoriť budú aj o vízii a stratégii tejto politiky na najbližšie roky.

Bratislava 30. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa vo štvrtok (31.1.) a v piatok (1.2.) zúčastní neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bukurešti.

"Ide o formát známy aj ako Gymnich. Ten sa začne diskusiou k Východnému partnerstvu, nakoľko politika vo vzťahu ku krajinám participujúcim na tomto programe zaknihuje tento rok svoje 10. výročie," informovalo TASR Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ministri vyhodnotia ciele, ktoré sa podarilo naplniť a hovoriť budú aj o vízii a stratégii tejto politiky na najbližšie roky. V súvislosti so situáciou vo Venezuele budú ministri hodnotiť aktuálny vývoj v krajine po vyhlásení sa predsedu Národného zhromaždenia Juana Guaida za dočasného prezidenta krajiny. Šéfovia diplomacií budú debatovať aj o sýrskom konflikte, a to aj v kontexte politických príprav 3. Bruselskej konferencie, ktorá sa má konať 13. až 14. marca.

Záverečnou témou bude Čína, konkrétne prístup EÚ k tejto ázijskej veľmoci aj vo svetle rastúcej úlohy Pekingu na globálnej scéne. Na tejto diskusii sa zúčastnia aj ministri zahraničných vecí kandidátskych krajín - Albánska, Čiernej Hory, Macedónska, Srbska a Turecka. "Ide o oblasť, kde existuje priestor na konvergenciu záujmov EÚ a kandidátskych krajín," podotklo ministerstvo zahraničných vecí.