Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lubyová nie je spokojná so situáciou v ústave detskej psychológie

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Martin Baumann

Pracovníci Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie dali výpoveď k 11. júnu. Dôvodom bolo pobúrenie z mocenských zásahov, ktorými má vedenie ústavu likvidovať centrum.

Bratislava 20. júna (TASR) – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) nie je spokojná so situáciou, ktorá je momentálne vo Výskumnom ústave detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP). Ako povedala po stredajšom rokovaní vlády, v utorok (19.6.) urobila vo VÚDPaP neplánovanú návštevu.

"Videla som tam veci, ktoré ma tam zaujali. Už v minulosti, keď sme riešili takým manažérskym spôsobom niektoré problémy a zaoberali sme sa SWOT analýzou s riaditeľom ústavu, tak tam boli niektoré témy, ktoré sa riešili. A dodnes sa niektoré problémy nevyriešili," povedala Lubyová. Ako priblížila, počas návštevy ústavu zistila, že na "báze občianskeho združenia tam funguje škôlka v rámci denného centra, ktorá nie je metodicky ukotvená v zákone". Zároveň podľa jej slov nemá ani povolenie, aby fungovala ako škôlka.

"Našla som tam deti, ktoré tam chodia. Aj rodičia sú zrejme zavádzaní v tom, že toto zariadenie je škôlka, ale nie je zaradené v sieti materských škôl, rovnako to nie je ani elokované pracovisko," povedala šéfka rezortu školstva. Zároveň poznamenala, že keď si vyžiadala štatút, dostala zmluvu medzi VÚDPaP a občianskym združením, ktoré uzavrelo predošlé vedenie.

Lubyová zároveň uviedla, že do VÚDPaP išla kvôli tomu, že sa táto pracovno-právna záležitosť začala medializovať. "Chcela som sa presvedčiť, či je to, čo uvádzajú, na mieste. Do sporu sú zaangažované obe strany. Myslím si, že pravda je niekde uprostred. Človek musí prísť na miesto a presvedčiť sa o tých pomeroch," povedala Lubyová.

Členovia školského výboru Národnej rady (NR) SR po pondelkovom prieskume vo VÚDPaP požiadali Lubyovú, aby riešila situáciu v ústave. Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) potvrdila, že sa stretla s vedením ústavu, ale aj so zamestnancami, ktorí podali či dostali výpoveď. Podľa jej slov zamestnanci hovorili o šikane, porušovaní práv zamestnancov, ale aj o neodbornom riadení.

"Poslanecký prieskum nás nepresvedčil, že sa situácia kompetentne rieši. Keď tretina zamestnancov odíde z ústavu, svedčí to o jeho zlom manažmente," povedala Remišová. Doplnila, že na poslaneckom prieskume si pýtali ďalšie doplňujúce dokumenty. "Vyžiadame si správy o riadení ústavu za posledné tri roky, ale aj dokumenty o počtoch zamestnancov, štatút a organizačnú štruktúru, ktoré sa majú zmeniť, ale aj plnenia eurofondových projektov," priblížila Remišová.  

Pracovníci Detského centra VÚDPaP dali výpoveď k 11. júnu. Dôvodom bolo "hlboké pobúrenie z mocenských zásahov", ktorými má vedenie ústavu likvidovať centrum. TASR o tom informovala vedúca Detského centra Magdaléna Špotáková. Zároveň poukázala aj na neočakávané výpovede viacerým pracovníkom ústavu, ktoré prišli v priebehu mesiaca. VÚDPaP patrí medzi priamo riadené organizácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.