Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Poliačik: Kreditový systém bol od začiatku nastavený chybne

Na archívnej snímke poslanec NR SR Martin Poliačik (nezaradený). Foto: TASR Martin Baumann

Jeho najväčším problémom je, že kontinuálne vzdelávanie sa stalo biznisom pre úzku skupinu jeho poskytovateľov a drvivá väčšina vzdelávania nemá pre učiteľov žiadnu pridanú hodnotu, povedal poslanec.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Kreditový systém bol podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Martina Poliačika (nezaradený) od začiatku nastavený chybne. Uviedol to pre TASR v súvislosti s úpravou kreditového systému, ktorý je zahrnutý v novom zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch.

"Jeho najväčším problémom je, že kontinuálne vzdelávanie sa stalo biznisom pre úzku skupinu jeho poskytovateľov a drvivá väčšina vzdelávania nemá pre učiteľov žiadnu pridanú hodnotu. Učitelia nemajú zbierať kredity, učitelia majú učiť a neustále sa v tom zdokonaľovať. V škole má byť človek, ktorý kvalitu ich práce ohodnocuje a podľa toho ich aj finančne odmeňuje. V tomto ohľade nás novela zákona nikam neposúva a je to len odškrtnutie si úlohy na ministerstve," povedal pre TASR. Dodal, že príplatky len na sedem rokov považuje za podvod na učiteľoch. Podľa neho by sa mal kreditový systém zrušiť úplne. "To, čo učitelia doteraz dostávali na príplatkoch za kredity, sa má stať súčasťou ich základného platu. Následne môžeme túto nešťastnú kapitolu kreditov uzavrieť a začať sa venovať skutočnému rastu kvality našich učiteľov," dodal.

Lehota vyplácania kreditov v dĺžke siedmich rokov sa nepozdáva ani poslancovi NR SR Miroslavovi Sopkovi (OĽaNO). Podľa neho zrušenie tejto lehoty bolo dlhodobou požiadavkou všetkých učiteľských stavovských organizácií. "Za rovnako vážny problém pri tejto téme považujem navrhované opatrenie, aby sa finálne rozhodnutie o pridelení kreditového príplatku alebo preskúmanie už starších rozhodnutí presunulo na zriaďovateľa," uviedol pre TASR. Zákon podľa neho "namiesto pravidiel presúva voľnosť v rozhodovaní na zriaďovateľa a okresný úrad v sídle kraja a odteraz bude môcť vydávať rozhodnutia starosta alebo predseda okresného úradu v sídle kraja." Podľa jeho slov sú to osoby s menšou odbornosťou v oblasti pedagogiky ako riaditeľ školy, "čo považuje za cestu do pekla". Ako doplnil, najprv je potrebné zvýšiť platy učiteľom, aby nemuseli riaditelia takouto cestou zlepšovať ich príjmovú situáciu. "Zároveň s tým určiť, čo má riaditeľ pri priznávaní kreditu zohľadňovať, čo môže byť dôvodom na neuznanie, resp. kedy kredity musí uznať," dodal Sopko.

Kreditový systém v školstve by mal prejsť zmenou. Kreditový príplatok by mal po novom platiť sedem rokov. Vyplýva to z nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zákon možno pripomienkovať do 14. augusta.