Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Májový summit NATO sa zameria na Afganistan a modernizáciu

Stály predstaviteľ USA pri NATO Ivo Daalder Foto: TASR/Vladimír Benko

Uviedol to dnes veľvyslanec USA pri NATO Ivo Daalder, ktorý sa v Bratislave zúčastnil na bezpečnostnej konferencii Globsec.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Májový summit NATO v Chicagu sa zameria na budúcnosť Afganistanu, modernizáciu v kontexte výziev 21. storočia, ako aj na posilňovanie medzinárodného partnerstva. Uviedol to dnes veľvyslanec USA pri NATO Ivo Daalder, ktorý sa v Bratislave zúčastnil na bezpečnostnej konferencii Globsec.

Summit podľa Daaldera potvrdí predchádzajúce rozhodnutie aliancie o odovzdaní zodpovednosti za bezpečnosť celého afganského územia domácim silám do konca roku 2014. NATO tiež vyjadrí záväzok budúcej podpory Afganistanu vrátane finančného zabezpečenia jeho bezpečnostných síl.

"Dnes vyše 50 percent obyvateľstva v Afganistane žije na území, kde majú afganské sily vedúcu úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti... Počas nasledujúceho dva a pol roka očakávame, že prevezmú plnú zodpovednosť za 100 percent," povedal Daalder.

Na vrcholnej schôdzke by NATO malo oznámiť aj realizáciu prvej "dočasnej" fázy protiraketového štítu v Európe.

Napriek obdobiu hospodárskej krízy a úsporným opatreniam podľa veľvyslanca musí byť NATO schopné čeliť moderným výzvam a hrozbám. Pomocou v tomto smere je koncepcia tzv. inteligentnej obrany (Smart Defence) so zvýšením miery spolupráce a koordinácie členských krajín, ako aj širšie medzinárodné partnerstvo.

V rámci rozvíjania partnerstva aliancie Daalder spomenul krajiny ako Rakúsko, Švajčiarsko, Austráliu či Nový Zéland.

Rokovanie v Chicagu nadviaže na predchádzajúci summit NATO v Lisabone z novembra 2010, keď členské štáty prijali nový "strategický koncept" reagujúci na moderné výzvy, ako sú terorizmus či kybernetické útoky.