Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Mali by vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales

Ilustračná snímka. Foto: EASY FOTO TASR - Maroš Černý

Prírodná rezervácia Rydošová sa podľa materiálu má nachádzať v okrese Snina v katastrálnom území Osadné. Celková výmera bude 88 hektárov.

Bratislava 12. februára (TASR) - Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Prírodná rezervácia Rydošová sa podľa materiálu má nachádzať v okrese Snina v katastrálnom území Osadné. Celková výmera bude 88 hektárov. Na území rezervácie sa nachádzajú kyslomilné bukové lesy, javorovo-bukové horské lesy, bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy, ako sa píše v materiáli. Vzácnym zvieraťom na tomto území je fúzač alpský.

"Účelom vyhlásenia prírodnej rezervácie Rydošová je zabezpečiť zachovanie priaznivého stavu predmetu ochrany rezervácie, ktorým sú tri biotopy európskeho významu a biotop jedného prioritného druhu živočícha európskeho významu," uviedol envirorezort.

V okrese Humenné, Snina, Michalovce a Sobrance sa má rozprestierať prírodná rezervácia Vihorlatský prales. Jej výmera by mala byť 2160 hektárov. Prales je súčasťou lokality svetového dedičstva UNESCO.

Predmetom ochrany v tejto oblasti sú vtáky ako bocian čierny, sova dlhochvostá, orol krikľavý, hadiar krátkoprstý a ďateľ bielochrbtý, uvádza MŽP. Nachádza sa tam aj niekoľko druhov netopierov, medveď hnedý, vlk dravý či rys ostrovid.