Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Matica slovenská vydala populárno-náučnú knihu o Samuelovi Jurkovičovi

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Publikácia hovorí napríklad o Jurkovičovom vzťahu k štúrovcom a národnému obrodeniu, divadlu, družstevníctvu, environmentalizmu či k ľudovýchove a osvete.

Bratislava 21. januára (TASR) - Matica slovenská vydala populárno-náučnú knihu o Samuelovi Jurkovičovi, priekopníkovi ľudovýchovy, zakladateľovi prvej európskej úverovej kooperatívy a prvého slovenského ochotníckeho divadla. TASR o tom informoval vedecký pracovník Matice slovenskej a autor knihy Lukáš Perný.

"Kniha vznikla po rokoch výskumov a sumarizuje tiež výsledok konferencií, ktoré boli tejto osobnosti venované počas posledných rokov. Minulý rok mal totiž Jurkovič 150. výročie úmrtia a dielo sa aj názvom vzťahuje k tomuto výročiu," priblížil autor. Celý názov knihy znie Samuel Jurkovič: Stopäťdesiat rokov života večného (Zakladateľ družstevníctva, prvého slovenského divadla a ľudovýchovy).

Perný upozornil, že Jurkovič patrí k významnej rodine, do ktorej patrili aj prvá slovenská herečka Anička Jurkovičová, spisovateľ, politik a šéfredaktor Slovenských pohľadov Svetozár Hurban Vajanský, diplomat Vladimír Ladislav Hurban či architekt Dušan Samuel Jurkovič.

Publikácia hovorí napríklad o Jurkovičovom vzťahu k štúrovcom a národnému obrodeniu, divadlu, družstevníctvu, environmentalizmu či k ľudovýchove a osvete. Doplnkom je sociálno-filozofická analýza jeho názorov či článok o jeho vzťahu k Matici slovenskej, ktorý spracoval Pavol Parenička.