Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matovič: Smer musí ísť na pytačky za KDH a Mostom-Híd

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Líder strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič na margo povolebnej spolupráce povedal, že Smer-SD bude musieť ísť na pytačky v prvom rade za KDH a Mostom-Híd.

Bratislava 11. marca (TASR) – Líder strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič na margo povolebnej spolupráce povedal, že Smer-SD bude musieť ísť na pytačky v prvom rade za KDH a Mostom-Híd. "Verejne prezentovali, že oni sú ochotní baviť sa so Smerom o nejakej koalícii," uviedol dnes pre médiá s tým, že u jeho strany Fico nemá šancu.

"U nás nie je o čom. My sme od začiatku ľuďom sľúbili, že do žiadnej koalície s Robertom Ficom alebo stranou Smer nepôjdeme, takže nebudeme meniť niečo hneď po voľbách," dodal. Do koalície preto podľa neho Smer-SD bude musieť hľadať iné nevesty. Hoci Matovič verí, že by fungovala aj koalícia niekoľkých strán, obáva sa, že partnera Smer-SD na vládnutie potrebovať nebude. Na hodnotenie budúcej spolupráce chce však počkať do finálnych výsledkov.

Podľa Matoviča je však všetko jasné. „Slovensko čakajú štyri roky rozkrádania, korupcie, zadlžovania našich detí a po tých štyroch rokoch ľudia na Slovensku pochopia, čo je pravá tvár strany Smer,“ dodal. Ak sa strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti dostane do opozície, bude podľa slov Matoviča strážiť zlodejov, aby nekradli. „To je naša hlavná opozičná politika,“ dodal predseda pre médiá dve hodiny po polnoci. V strane je podľa neho veľa silných osobností, ktorí sa môžu stať lídrami, bude to iné ako počas minulých dvoch rokov. „Dúfam, že sa tam vytvorí prirodzená autorita a budeme dôstojne hájiť záujmy ľudí, ktorí nás volili.“


Tu bude player



Jozef Viskupič pre média dodal, že strana dala bývalým koaličným partnerom päť konkrétnych podmienok. Ak by sa tieto podmienky splnili, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti si podľa Viskupiča vedia predstaviť takúto spoluprácu. "Uvidíme, o čom sa bude dať rokovať, keď bude konkrétny výsledok," dodal.

Podľa Viskupiča bola predvolebná kampaň veľmi hektická a iná ako v roku 2010. "Aj napriek tomu, že sme sa snažili komunikovať program, nieslo sa to na vlne škandálov a káuz. To, čo platilo v pondelok, už v stredu neplatilo," podotkol s tým, že v mnohých prieskumoch neboli zohľadnené udalosti ako Sasanka a rozpad ich kandidátky.

OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti podľa priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR získali 8,16 percenta a volilo ich 59.966 voličov. Spočítaných je zatiaľ takmer 42 percent volebných okrskov. Ľudia najviac krúžkovali Igora Matoviča, ktorý dostal zatiaľ 39.433 preferenčných hlasov, ďalej Eriku Jurinovú, Martina Fecka a Jozefa Viskupiča. "Hodnotím to s chladnou hlavou. Postavili sme sa na koniec kandidátky, aby mohol volič rozhodnúť a volič rozhodol," okomentoval Viskupič prekrúžkovanie štyroch členov strany do popredných pozícií.