Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Edícia Rodinné striebro prináša letecké zábery vodných nádrží

Na leteckej snímke z 12. októbra 2018 vodná nádrž Starina. Foto: TASR/Michal Svítok

Hoci Slovensko patrí územne k malým štátom, zásoby pitnej vody patria aj vo svetovom meradle k tým najvýznamnejším.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Slovenská republika patrí ku krajinám, ktoré sa môžu pýšiť svojim prírodným bohatstvom. K jeho najväčším pokladom nepochybne patrí voda. Územie je pokryté pomerne hustou sieťou riek, potokov a vodných nádrží. Hoci Slovensko patrí územne k malým štátom, zásoby pitnej vody patria aj vo svetovom meradle k tým najvýznamnejším.

V archíve Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) pribudlo 200 leteckých fotografií, ktoré ponúkajú pohľad na vodné plochy väčšieho či menšieho významu. V rámci 4. časti edície Rodinné striebro vzniklo 25 unikátnych fotoreportáží slovenských vodných nádrží. Tie sú výsledkom práce človeka, jeho hospodárenia s vodou i energiou, ktorú dokážeme získavať z obnoviteľných zdrojov.

Pravidelné informácie o vodných dielach na Slovensku, či už medzinárodného alebo lokálneho charakteru, sú významnou súčasťou agentúrneho spravodajstva. Ich vznik výrazne ovplyvnil históriu, geografiu, ekonomiku, turizmus i osudy ľudí.

"Treba si uvedomiť, že v obsahovej náplni práci novinára zastávajú informácie o vode, vodných plochách a priehradách dôležité miesto. Sú neustále pod drobnohľadom médií. Keď povodne ohrozujú ľudí, keď sa menia ceny energií, keď je ohrozené životné prostredie, keď ľudia spomínajú na minulosť alebo v období dovoleniek a relaxu. Sú to stovky správ," konštatoval šéfredaktor spravodajstva TASR Marián Kolár.

Päťdielna edícia Rodinné striebro pozostáva zo 120 fotoreportáží s takmer 900 leteckými snímkami z celého územia Slovenska. Fotoreportér Michal Svítok ich zaznamenával v období septembra a októbra tohto roka. V priebehu realizácie projektu sa uskutočnilo sedem letov stroja Skyper GT9, ktorý štartoval z letiska Očová. Pilot a fotoreportér vo vzduchu strávili celkom 16 hodín.