Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Ukrajinskí medici môžu na UK prerušiť štúdium i bez žiadosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedenie fakulty podľa Žiakovej zároveň operatívne schválilo mimoriadne štipendium pre svojich študentov z Ukrajiny, a to ďalších 200 eur k štipendiu poskytovaného univerzitou.

Bratislava 30. marca (TASR) - Lekárska fakulta Univerzity Komenského (LF UK) bezprostredne po vypuknutí vojny na Ukrajine prijala opatrenia, aby umožnila ukrajinským študentom medicíny zvládnuť náročnú situáciu, v ktorej sa ocitli. Priebežne, podľa aktuálnych potrieb im poskytuje rôzne formy pomoci. TASR o tom v stredu informovala externá PR poradkyňa fakulty Miriam Žiaková.

"Bezprostredne po vypuknutí vojny umožnila fakulta študentom z Ukrajiny, ktorí mali o to záujem, prerušiť štúdium na jeden až dva roky, a to aj bez formálneho podania žiadosti. Pre ukrajinských študentov operatívne odsúhlasila posunutie termínu odovzdávania záverečných prác, pre uchádzačov o štúdium odpustenie poplatkov za prijímacie pohovory," načrtla Žiaková.

Vedenie LF zároveň podľa nej operatívne schválilo mimoriadne štipendium pre svojich študentov z Ukrajiny, a to ďalších 200 eur k štipendiu poskytovaného univerzitou vo výške 200 eur.

"Študentom z Ukrajiny, ktorým bol priznaný status utečenca, umožnili prestúpiť na UK. Na štúdium v študijnom programe všeobecného lekárstva v anglickom jazyku nastúpili tri občianky Ukrajiny, a to do prvého, tretieho a piateho ročníka," priblížila Žiaková.

Operatívne na situáciu podľa nej zareagoval aj prednosta Ústavu cudzích jazykov LF UK Tomáš Hamar, ukrajinským študentom ponúkol a zabezpečil možnosť absolvovať intenzívne kurzy slovenského jazyka, aby následne po zvládnutí slovenského jazyka mohli v prípade záujmu prestúpiť z anglickej na slovenskú výučbu.

Do pomoci utekajúcim z Ukrajiny sa nad rámec požiadaviek rezortu zdravotníctva zapojili aj samotní študenti LF UK, ktorí išli individuálne pomáhať na slovensko–ukrajinské hranice. Na LF UK celkovo študuje 14 ukrajinských študentov všeobecného lekárstva.