Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Meteorólogovia očakávajú, že máj bude normálny

Kvitnúca čerešňa na ulici Štefana Mnoheľa v centre Popradu Foto: TASR/Oliver Ondráš

Odhad vývoja počasia vychádza z predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF) na ďalší mesiac.

Bratislava 1. mája (TASR) - Prvá dekáda mesiaca máj bude zrážkovo aj teplotne slabo nadnormálna. Druhá a tretia dekáda budú zrážkovo aj teplotne pravdepodobne normálne. Tohtoročný máj na Slovensku ako celok očakávajú meteorológia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v priemere teplotne aj zrážkovo normálny. Informujú o tom na internetovej stránke ústavu.

V nížinách sa podľa nich májová priemerná denná teplota vzduchu bude pohybovať od 12 do 17 stupňov Celzia. Najvyššie denné teploty budú od 22 do 26 stupňov Celzia a priemer denných miním bude od štyroch do desať stupňov. Na severe Slovenska sa priemerná denná teplota vzduchu bude pohybovať zväčša od osem do 13 stupňov Celzia, priemer denných maxím bude na úrovni 17 až 22 stupňov a priemer denných miním od nula do päť stupňov Celzia.

Odhad vývoja počasia vychádza z predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF) na ďalší mesiac. SHMÚ v tejto súvislosti uviedol, že pre odhad vývoja počasia na obdobie viac ako desať dní vopred ECMWF využíva previazanie atmosférického predpovedného modelu s oceánskym, keďže na dlhší čas dopredu zohrávajú významnú úlohu nielen počiatočné podmienky v atmosfére, ale aj zmeny v oceánskej cirkulácii. Táto forma výhľadu počasia má výlučne experimentálny charakter, upozornil SHMÚ.