Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Michalec: Slovenský konzulát v Bruseli sleduje vývoj kauzy Chovanec

Andrej Michalec. Foto: Archív A. Michalca

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyčlenilo kontaktnú osobu pre tento prípad, s ktorou je Generálny konzulát v kontakte a dostáva i informácie o všetkých krokoch, ktoré podniká belgická strana.

Brusel 8. júna (TASR) - Generálny konzulát Slovenskej republiky v Bruseli pozorne sleduje vyšetrovanie belgických úradov týkajúcich sa úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca, ku ktorému došlo vo februári 2018 po incidente s políciou na letisku v Charleroi. V rozhovore pre TASR to uviedol generálny konzul Andrej Michalec.

Michalec, ktorý sa svojej funkcie ujal vlani v decembri, pripomenul, že tomuto "tragickému prípadu" sa naplno venovali aj jeho predchodcovia na úrovni veľvyslancov a konzulov.

"Urobili sa všetky nevyhnutné kroky, rodine bola poskytnutá potrebná asistencia už v roku 2018. Ide o smutný konzulárny prípad, ktorý sa veľmi zmedializoval a aj spolitizoval, a to tak v Belgicku, ako aj na Slovensku," uviedol Michalec.

Generálny konzulát podľa neho poskytuje rodine Jozefa Chovanca všetku potrebnú asistenciu a súčinnosť a nepretržite komunikuje s belgickými úradmi.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí vyčlenilo kontaktnú osobu pre tento prípad, s ktorou je Generálny konzulát SR v Bruseli v kontakte a dostáva aj informácie o všetkých krokoch, ktoré podniká belgická strana.

"Takisto sme v kontakte s advokátmi pani Chovancovej, ktorí sú zároveň aj advokátmi Slovenskej republiky, ktorá sa stala stránkou právneho sporu. Čiže sme v kontakte so všetkými aktérmi, hráme predovšetkým úlohu sprostredkovateľa a snažíme sa byť iniciatívni a zisťovať, čo je nové v tomto prípade a ako sa veci vyvíjajú," vysvetlil Michalec.

Aktuálny stav je podľa neho taký, že advokáti, ktorí zastupujú manželku Jozefa Chovanca, požiadali o doplňujúce úkony vo vyšetrovaní prípadu, ktoré stále pokračuje. "Žiadajú ďalšie vyšetrovacie úkony, ktoré vyšetrovacia sudkyňa zamietla. Odvolací orgán belgickej justície by mal rozhodnúť o tom, či požiadavky advokátov budú akceptované alebo nie," uviedol generálny konzul.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)