Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Minister Čaplovič chce viac práv pre učiteľov

Minister školstva Dušan Čaplovič. Foto: TASR

Ako dnes v Revúcej prezentoval na konferencii Slovenské školstvo a literatúra v Revúcej, Revúca v literatúre, jednou z nich by sa mohlo stať Prvé slovenské literárne gymnázium.

Revúca 14. septembra (TASR) - Pod zriaďovateľskú pôsobnosť ministerstva školstva chce rezortný minister Dušan Čaplovič dostať ďalšie stredné školy s celoslovenskou pôsobnosťou. Ako dnes v Revúcej prezentoval na konferencii Slovenské školstvo a literatúra v Revúcej, Revúca v literatúre, jednou z nich by sa mohlo stať Prvé slovenské literárne gymnázium. Konferencia pod záštitou ministra školstva je súčasťou celonárodných osláv 150. Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.

Matica slovenská, Banskobystrický samosprávny kraj, Mesto Revúca, Prvé slovenské literárne gymnázium, Gymnázium M. Kukučína a Evanjelická cirkev zorganizovali dnes konferenciu, na ktorej vystúpil aj minister školstva Dušan Čaplovič. "Veľmi si cením to, čo dosiahli osobnosti pôsobiace v Revúcej pre 150. rokmi. Dnes je situácia samozrejme iná a naši učitelia môžu vyučovať po slovensky bez obmedzení. Máme samozrejme iné hodnoty a spoločenský status učiteľa a s tým súvisiace ohodnotenie nie je dobré. Vnímam požiadavky pedagógov ako legitímne, no treba byť pevne na zemi. Nie som čarodej dobrodej. Ak budú zdroje a ja verím, že budú, pôjdu do školstva. Jednou z mojich priorít je aj nájdenie celospoločenského konsenzu na zmenu statusu pedagóga. Učiteľ nemôže mať len povinnosti, ale musí mať aj práva. Symbióza musí byť taká, aby mal aj rodič nie iba práva, ale aj povinnosti. Toto je spôsob, ako sa ten status môže vyvíjať," povedal Čaplovič.



Stredné školy s celoslovenskou pôsobnosťou majú dnes viacerých zriaďovateľov. Dvanásť bilingválnych gymnázií je v súčasnosti v správe ministerstva školstva. "Je ešte viacero škôl, ktoré by som dostal rád do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. Všetky sú s celoslovenskou pôsobnosťou, kde študujú deti s nadaním na daný smer. Patrí sem napríklad päť športových gymnázií, sklárska škola v Lednických Rovniach, ale aj Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej. Najskôr však treba nájsť zhodu so súčasnými zriaďovateľmi. Školám s celoslovenskou pôsobnosťou budem potom hľadať možnosti ako vytvoriť priaznivé finančné podmienky a študijné podmienky," dodal minister školstva.

Minister školstva sa v Revúcej zúčastnil len na úvode konferencie. Pred jeho odchodom sa s ním na krátku chvíľu stretol aj starosta Marek Nosko zo sedem kilometrov vzdialenej obce Muránska Dlhá Lúka. "Chcel som pána ministra pri tejto príležitosti osobne informovať o kritickej situácii v našej škole. Snažíme sa priestorové podmienky bývalého rodinného domu vyriešiť už tri roky. Vzhľadom na stúpajúci počet žiakov sa situácia ešte zhoršuje. Pán minister však na osobnú návštevu pre pracovnú zaneprázdnenosť nemal dnes čas," dodal Nosko.