Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

P. GAJDOŠ: Obrana štátu by nemala byť predmetom politického súboja

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister obrany chce viac peňazí pre svoj rezort na modernizáciu a výcvik Ozbrojených síl SR, a tiež odmieta démonizáciu Severoatlantickej aliancie.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Obrana štátu by nemala byť predmetom politického súboja. Vyhlásil to dnes v pléne minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS), ktorý chce viac peňazí pre svoj rezort na modernizáciu a výcvik Ozbrojených síl SR, a tiež odmieta démonizáciu Severoatlantickej aliancie.

"Neexistuje vzťah my a NATO, my sme aliancia," zdôraznil pred poslancami Gajdoš. Priznal, že sa bude usilovať o zvýšenie výdavkov na obranu. "Postupný rast obranných výdavkov nie je účelové, je plnením záväzkov. Je to nevyhnutné aj pre modernizáciu a výcvik, pre zvyšovanie kvality a úrovne ozbrojených síl," povedal Gajdoš. Zdôraznil potrebu rovnováhy medzi modernizáciou a výcvikom.

Minister uviedol, že pri obrane štátu sa Slovensko nechce spoliehať len na pomoc "chlapcov z Texasu a Michiganu". "Základom všetkého nášho úsilia musí byť a bude zvyšovanie obranyschopnosti s rozvojom individuálnej a kolektívnej schopnosti odolávať ozbrojenému útoku," vyhlásil.

Šéf rezortu chce reálny pokrok v oblasti obrany štátu a to aj vzhľadom na teroristické útoky či migračnú krízu v Európe. "Obrana štátu nie je pravicová alebo ľavicová, koaličná či opozičná. Obrana SR je povinnosťou občanov, teda nás všetkých. V tomto zložitom období by obrana štátu nemala byť predmetom politického súboja. Mali by sme sa všetci usilovať o čo najširšiu politickú a spoločenskú dohodu," poznamenal.

Poslanec SaS a exminister obrany Ľubomír Galko považuje časť o vonkajšej bezpečnosti za najlepšie spracovanú časť programového vyhlásenia vlády. "V texte sa nenachádza ani jedna vyslovene škodlivá vec, čo je pozitívne," povedal. Ocenil napríklad prihlásenie sa ku kontinuite proeurópskeho a proatlantického smerovania Slovenska. "EÚ a NATO sú v súčasnosti jedinou správnou alternatívou pre Slovensko. Neznamená to, že ich netreba reformovať, ale sú jedinou správnou alternatívou," vyhlásil. Za vládny program však SaS nezahlasuje. Časť ohľadom bezpečnosti sa totiž nedá vyňať a celkovo programové vyhlásenie vlády SaS odmieta.