Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Minister M. Lajčák otvoril poradu vedúcich zastupiteľských úradov SR

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V rámci porady prijme veľvyslancov v Prezidentskom paláci prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Bratislava 1. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák otvoril v pondelok tradičnú poradu vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Rezort diplomacie každoročne organizuje takéto fórum ako platformu pre diskusiu o zásadných otázkach slovenskej zahraničnej politiky, ale aj ako príležitosť podrobne analyzovať dosiahnuté výsledky. "Zahraničnopolitické prostredie sa zmenilo, ale zmenila sa aj situácia doma. Zahraničná politika je dnes viac ako kedykoľvek v minulosti predmetom vnútropolitických debát," povedal Lajčák.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie je preto potrebné, aby naše diplomatické zastúpenia aj naďalej pokračovali v profesionálnom výkone svojej agendy, a to vo všetkých potrebných oblastiach. "Či už politickej, ekonomickej, v otázke rozvojovej pomoci a predovšetkým v konzulárnej agende, naša práca je totiž službou pre všetkých našich občanov," podotkol Lajčák.

V rámci porady prijme veľvyslancov v Prezidentskom paláci prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vedúcim zastupiteľských misií sa prihovorí aj podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši, minister hospodárstva Peter Žiga, minister financií Ladislav Kamenický či guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Súčasťou porady bude tiež diskusia o úlohách zastupiteľských úradov v oblasti ekonomickej diplomacie s predstaviteľmi podnikateľov. Na porade sa veľvyslancom tiež prihovorí štátna tajomníčka francúzskeho ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Amélie de Montchalinová či námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Martin Tlapa.