Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister vnútra Tomáš Drucker odstupuje z funkcie

Na snímke minister vnútra SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) oznamuje na tlačovej konferencii, že odstupuje z funkcie v Bratislave 16. apríla 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti.

Bratislava 16. apríla (Teraz.sk/TASR) - Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) odstupuje zo svojej funkcie. Drucker to oznámil na pondelkovom brífingu na pôde ministerstva. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé.

"Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.



Končiaci minister na základe trojtýždnového preverovania vo funkcii dospel k záveru, že „nie je správne ani spravodlivé odvolať Tibora Gašpara“. Myslí si však, že v súčasnosti existujú dôvody na jeho odchod. „Predovšetkým v podobe spoločenskej polarizácie, ktorá priamo súvisí s jeho osobou a s jeho zotrvaním, pre ktoré pán prezident Policajného zboru mohol ponúknuť svoju funkciu,“ vysvetlil. O odchod však Gašpara podľa jeho slov nepožiadal ani mu ho nenavrhol, iba s ním o tom "debatoval".

Reakciu policajného prezidenta T. Gašpara nájdete TU.


Odstupujúci minister vníma, že Gašparovi je najviac vytýkané jeho spojenie s predošlým šéfom rezortu vnútra Robertom Kaliňákom. „Pokiaľ som nenašiel také dôkazy, pre ktoré by som ho odvolal, tak bez ohľadu na to, ako je to nepríjemné vo vzťahu k niektorým, ktorí toto žiadali, nemôžem povedať iné,“ doložil s tým, že odchádza preto, lebo nedokázal upokojiť atmosféru v spoločnosti a jej polarizácia pretrváva.



Svoje rozhodnutie Drucker oznámil predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). „Zobral to na vedomie. Samozrejme sa mu to nepáči,“ priblížil reakciu premiéra. Odchádza po troch týždňoch ako najkratšie slúžiaci minister vnútra. Vníma však, že sa mu niečo podarilo dosiahnuť. Na pripomienkovanie predložil návrh zmien v Policajnom zbore, za najdôležitejšie považuje povinné výberové konania pre vysokých riadiacich policajných funkcionárov. Verí, že zmeny môžu posunúť políciu vpred a koalícia si návrh osvojí. Nový šéf polície by sa podľa jeho očakávania mohol voliť už na jeseň.

Drucker zastával v doterajšej vláde Roberta Fica post ministra zdravotníctva. Na vnútro prešiel počas nedávnej vládnej krízy. Bola to podľa jeho slov jediná možnosť, ako zabrániť vzniku úradníckej vlády. Tá však teraz nehrozí, pretože vláda má riadne vymenovaného nového premiéra Petra Pellegriniho, pripomenul. Priznal, že od začiatku nebol spokojný s novou pozíciou šéfa najväčšieho rezortu vo vláde. Necítil sa byť v tejto funkcii "autentický".



S prezidentom SR Andrejom Kiskom chce Drucker o svojej rezignácii hovoriť v „nasledujúcich hodinách alebo dňoch“. Vysvetlil, že mu neprináleží hovoriť o tom, kto by sa mal stať jeho nástupcom na čele rezortu vnútra. Z politiky odchádza podľa jeho slov do civilného života. Potrebuje pritom nejaký časový priestor, aby zvážil svoju ďalšiu profesionálnu budúcnosť.

O tom, že dospel k rozhodnutiu v otázke budúcnosti policajného prezidenta Tibora Gašpara, informoval Drucker v piatok (13.4.) Pôvodne ho mal oznámiť koncom minulého týždňa, znemožnil mu to však zhoršený zdravotný stav. Svoju demisiu oznámil po dvoch celoslovenských protestoch, hlavnou požiadavkou ktorých bol odchod policajného šéfa z funkcie. Na nedeľnom (15.4.) zhromaždení Za slušné Slovensko sa podľa organizátorov v Bratislave zišlo viac ako 30.000 ľudí.

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.



Celý záznam tlačovej konferencii ministra vnútra T. Druckera


Prehľad abdikácií členov vlád premiéra Roberta Fica nominovaných za stranu Smer-SD od 4. júla 2006


25. januára 2008 - Po rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom minister obrany SR František Kašický podal demisiu. Dôvodom boli tendre na upratovacie práce a odpratávanie snehu na ministerstve obrany, ktoré boli v rozpore so schválenými pravidlami vypísané vo výške takmer 4 miliardy korún.

3. júna 2008 - Prezident SR Ivan Gašparovič prijal z rúk šéfa rezortu zdravotníctva Ivana Valentoviča abdikačné listiny. Osobné dôvody, ktoré ho viedli k rozhodnutiu opustiť ministerskú stoličku, spresniť odmietol.

26. januára 2009 - Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zahraničných vecí SR Jána Kubiša. Kubiš nastúpil na pozíciu výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (EHK OSN), do ktorej ho 19. decembra 2008 vymenoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

2. júla 2014 - Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský podal demisiu po rozhovore s premiérom. Išlo o prvú zmenu v kabinete Roberta Fica (Smer-SD), od jeho nástupu do vlády v apríli 2012.

2. júla 2014 - Po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom sa rozhodol podať demisiu aj minister školstva SR Dušan Čaplovič.

3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Premiér vyzval na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky NR SR aj Renátu Zmajkovičovú (Smer-SD), ktorá je predsedníčkou dozornej rady v piešťanskej nemocnici v súvislosti s kauzou nákupu drahšieho CT prístroja v tejto nemocnici. V súvislosti s touto kauzou sa 18. novembra 2014 vzdal svojho mandátu aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Pavol Paška.

25. novembra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva SR Petra Pellegriniho, ktorý sa stal novým predsedom Národnej rady SR. V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných. Pellegrini nastúpil do čela parlamentu po Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorý sa tejto pozície vzdal.

21. apríla 2015 - Hlava štátu Andrej Kiska prijal abdikáciu ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra, a po následnom rozhovore s predsedom vlády.

5. marca 2018 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu Mareka Maďariča, ktorý 28. februára 2018 odstúpil z funkcie ministra kultúry SR. Dôvodom abdikácie bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Rezort kultúry viedol do 7. marca 2018.

12. marca 2018 - Robert Kaliňák (Smer-SD) skončil vo funkcii ministra vnútra SR.