Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva chce zaviesť vekový strop pre učiteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Takýmto spôsobom chce rezort školstva omladiť učiteľské zbory.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR plánuje zaviesť vekový strop pre učiteľov. Tým by mal byť vek 65 rokov. Takýmto spôsobom chce rezort školstva omladiť učiteľské zbory. Táto zmena vyplýva z nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zmena by mala platiť od januára 2019.

"Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci budú môcť vykonávať pracovnú činnosť do konca školského roka, v ktorom dosiahnu vek 65 rokov. Ďalší výkon pracovnej činnosti bude možný na základe pracovnej zmluvy na dobu určitú, a to opakovane podľa potrieb školy a školského zariadenia,"
uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva. Toto opatrenie podporuje najmä prirodzenú generačnú výmenu a príchod mladých pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov.

"Vzhľadom na možnosť výkonu pracovnej činnosti aj po dosiahnutí veku 65 rokov opatrenie nepredstavuje ohrozenie činnosti škôl a školských zariadení z dôvodu chýbajúcich pedagogických zamestnancov alebo odborných zamestnancov," uviedol rezort školstva.

V preddôchodkovom veku, teda vo veku od 60 do 64 rokov, je okolo 6400 učiteľov. Podľa informácií rezortu školstva, vo veku 65 a viac je to okolo 1700 pedagógov a odborných zamestnancov.

Zákon možno pripomienkovať do 14. augusta.