Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje sprísniť pravidlá pre exekútorov

Minister spravodlivosti Slovenskej republiky (MS SR) TOMÁŠ BOREC, nominant strany Smer-SD. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo novelu Exekučného poriadku do pripomienkového konania dnes. Predpokladá, že do platnosti by mohla vstúpiť 1. novembra 2013.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú dnes predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD). Tvrdí, že pre nepoctivých exekútorov to bude znamenať začiatok konca kariéry.

Novinkou pre exekútorov bude napríklad povinnosť mať osobitný účet, na ktorom budú ukladať vymožené peniaze. Má im to zabrániť, aby narábali s cudzími peniazmi.

"Exekútor bude musieť vybrať prostriedky najprv na istinu tak, aby sa čím skôr zastavil rast úrokov," povedal Borec. Dodal, že z každej vymoženej sumy si bude môcť exekútor ponechať maximálne 24 percent. "Zabráni sa tak situáciám, že exekútor vymôže len sumu, ktorá pokryje jeho odmenu a vo vymáhaní istiny už nebude efektívne pokračovať," uvádza rezort spravodlivosti.

Podľa návrhu chce ministerstvo zaviesť na miesta exekútorov výberové konania, podobne ako je to u sudcov. Zmeny sa dotknú aj disciplinárnych konaní. Budú verejné a nebudú prebiehať len vnútri exekútorskej komory. Po novom by mal o disciplinárnych previneniach exekútorov, ktorým bude môcť byť každé porušenie zákona, rozhodovať trojčlenný senát, zložený z dvoch členov menovaných ministrom a jedným z komory. O odvolaniach voči jeho verdiktom bude rozhodovať súd, navrhuje rezort spravodlivosti.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo novelu Exekučného poriadku do pripomienkového konania dnes. Predpokladá, že do platnosti by mohla vstúpiť 1. novembra 2013.