Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministri spomínajú na Nežnú revolúciu, pripomínajú dôležitosť slobody

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská pokladá veniec pri príležitosti spomienky na udalosti z novembra 1989 na Námestí SNP v Bratislave 16. novembra 2017. Foto: TASR/Pavol Zachar

Pre viacerých politikov atmosféra novembrových dní v roku 1989 zostane nezopakovateľným zážitkom.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, iba spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme. Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Na Nežnú revolúciu spomínala so spolustraníkmi už vo štvrtok (16.11.) na bratislavskom Námestí SNP.



Atmosféra novembrových dní v roku 1989 zostane pre ňu nezopakovateľným zážitkom a ďakuje všetkým, ktorí sa pričinili o slobodu v našej krajine. "Dnes sa na odpore voči demokracii, a tým pádom aj slobode, profilujú viaceré nové hnutia a politici. Aj preto treba zvlášť v tento deň opakovať, že za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, len spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme," napísala na sociálnej sieti.



Na Nežnú revolúciu spomína aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS), ktorá v Novembri '89 podľa vlastných slov tiež stála na námestí. "Bol to prelomový dátum. Získali sme väčšiu slobodu, možnosť cestovať do zahraničia, podnikať, vyjadrovať sa," pripomenula na sociálnej sieti. Demokracia a sloboda sú podľa nej pekné, ale je ešte mnoho vecí, ktoré by sa mohli zmeniť.

"Chodíme často do zahraničia, ale nepoznáme rodné Slovensko," hovorí vo videu. V zahraničí podľa nej spoznávame chute svetovej gastronómie, ale často nepoznáme naše potraviny. "Máme slobodu slova, ale nepočúvame blížnych, kolegov a často rozhodujeme o tom, čo nám nepatrí," doplnila.

Nežnú revolúciu si pripomínali aj na ministerstve obrany. "Aj s odstupom času si náš obdiv zaslúži skutočnosť, že ako národ sme sa dokázali opäť raz zomknúť, vydržať a nepoľaviť zo svojich požiadaviek, až kým sme neprešli cieľovú rovinu," povedal k Novembru '89 minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Teraz je podľa neho našou úlohou chrániť a vážiť si slobodu a demokraciu, ktoré sa nám podarili dosiahnuť pred takmer 30 rokmi. "A nepovažovať to nikdy za samozrejmosť," doplnil.