Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Mladiství kriminálnici: Tieto protizákonné skutky robia najčastejšie

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trestné stíhanie proti mladistvým bolo v roku 2015 ukončené proti 2516 osobám. Obžalovaných bolo 1571 mladistvých.

Bratislava 13. augusta (TASR) - V roku 2015 bolo začaté trestné stíhanie proti 3359 mladistvým osobám, z toho proti 469 osobám vo veku len 14 rokov. Stav kriminality mladistvých je porovnateľný s rokom 2014. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová s poukazom na Správu o činnosti prokuratúry za rok 2015.

"Trestné stíhanie proti mladistvým bolo v roku 2015 ukončené proti 2516 osobám. Obžalovaných bolo 1571 mladistvých. Zastavené trestné stíhanie bolo proti 171 mladistvým. Podiel mladistvých obžalovaných na celkovom počte obžalovaných tvoril necelých päť percent," uvádza sa ďalej v správe.

Štandardne bolo v roku 2015 najviac skončených trestných stíhaní proti mladistvým v obvodoch krajských prokuratúr v Košiciach (698 vecí) a v Prešove (568). U mladistvých obžalovaných  bol evidovaný pokles počtu páchateľov, ktorí sa dopustili trestného činu pod vplyvom alkoholu.

Skladba trestnej činnosti mladistvých osôb sa ani v minulom roku nezmenila. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa mladiství naďalej dopúšťali prevažne trestného činu krádeže. Ďalším najviac sa vyskytujúcim trestným činom u mladistvých páchateľov je trestný čin lúpeže, nasleduje trestný čin porušovania domovej slobody, trestný čin výtržníctva.

"Z praxe jednotlivých prokuratúr vyplýva, že príčiny páchania trestnej činnosti osobami mladistvými možno vidieť často v negatívnom správaní sa rodín, ktoré sú motivované túžbou po konzumnom spôsobe života. Nezáujem rodičov o výchovu detí nepriaznivo ovplyvňuje ich správania a názory na základné hodnoty života. Deti v snahe uspokojiť svoje potreby sú pod vplyvom negatívneho správania svojich najbližších ochotné dopúšťať sa aj protiprávnych konaní. Často začínajú už ako maloletí," uviedla ďalej Predajňová s odvolaním sa na spomínanú správu.