Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Armáda musí byť pripravená čeliť hrozbám kyberpriestoru, tvrdí Gajdoš

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Najväčšie a najmodernejšie medzinárodné cvičenie obrany sieťovej infraštruktúry organizuje od roku 2010 Centrum výnimočnosti NATO - Cooperative Cyber Defence.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Špecialisti Ozbrojených síl (OS) SR v oblasti informačnej bezpečnosti si v týchto dňoch spolu so zahraničnými partnermi precvičujú obranu proti útokom v kybernetickom priestore v rámci medzinárodného cvičenia Locked Shields 2016. Najväčšie a najmodernejšie medzinárodné cvičenie obrany sieťovej infraštruktúry organizuje od roku 2010 Centrum výnimočnosti NATO - Cooperative Cyber Defence.

"Zmena bezpečnostného prostredia a s ňou súvisiace nové formy ohrozenia si vyžadujú prijatie opatrení aj z úrovne Ozbrojených síl (OS) SR. Musia byť pripravené čeliť novodobým hrozbám, ktoré pochádzajú z kybernetického priestoru," uviedol minister obrany Peter Gajdoš, ktorý zároveň vyzdvihol medzinárodnú spoluprácu. "Rovnako tak v informačnej vojne čelíme hrozbám, ktoré nepoznajú bežné hranice štátov, a preto musíme byť pripravení bojovať proti nim spoločnými silami a jednotne," zdôraznil šéf rezortu obrany.

Cvičenie je podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima založené na vopred danom scenári a zameriava sa na výcvik bezpečnostných expertov, ktorí denne chránia národné IT systémy. Na cvičení Locked Shields 2016 sa zúčastňuje viac ako 550 profesionálov z 26 štátov. Predpokladá sa, že tímy budú musieť odraziť viac ako 1700 útokov. Experti si reálne nacvičujú riešenie incidentov a ich reportovanie, analýzu a rovnako aj správnu reakciu.

TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.