Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vojakov SR preverili na cvičení Tobruq Legacy 2017 ostré streľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pakovič

Prvýkrát boli využité dátové systémy velenia.

Bratislava 23. júla (TASR) - Profesionálni vojaci z Protilietadlovej raketovej brigády Nitra sa tento týždeň zapojili do ostrých bojových strelieb z raketových systémov 9K38 Igla v českom výcvikovom priestore Hradiště. Previerka bola súčasťou medzinárodného cvičenia Tobruq Legacy 2017.

"Naši vojaci spolupracovali pri streľbách s českými čatami v rámci zmiešanej česko-slovenskej batérie pod velením spoločného koordinačného centra v Rumunsku. Vojaci ničili vzdušné ciele z raketových systémov 9K38 Igla a lafetovaných guľometov PKT," priblížila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Doplnila, že prvýkrát boli využité dátové systémy velenia. "Veliteľom družstiev to umožnilo vydávať okamžité povely a informácie o vzdušnej situácii v priestore strelnice," vysvetlila hovorkyňa. Podľa jej slov bolo celkovo zničených všetkých 12 cieľov s využitím 12 kusov raketových systémov Igla. "Ostré streľby potvrdili skvelú interoperabilitu medzi vzdušnými silami Ozbrojených síl SR a Armády ČR," informovala Capáková.