Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Řádek: Na tejto atmosfére sa môžu priživiť i extrémistické strany

Na archívnej snímke politológ Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Miroslav Řádek. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár si myslí, že medializované informácie z posledných dní sú zlou správou pre justíciu.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Zverejnenie údajnej nahrávky z kauzy Gorila, rozhovor podnikateľa Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, či prepisy údajnej komunikácie cez aplikáciu Threema môžu smerovať k politickej zmene. Získať môžu opozičné strany alebo nové politické strany, ktoré vznikali za posledné dva roky. Rovnako sa na tejto atmosfére môžu "priživiť" aj extrémistické politické strany. V sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol politológ Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Miroslav Řádek.

Politológ si nemyslí, že by bola verejnosť unavená, reagoval tak na skutočnosť, že na piatkových (18. 10.) protestoch sa zúčastnilo menej ľudí, ako na tých, ktoré sa organizovali po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Podľa neho sa nemôžu tieto protesty porovnávať. "Vtedy bola celá spoločnosť alebo jej veľká časť v emocionálnom šoku z vraždy novinára a jeho snúbenice. Včera sme mali možnosť vidieť, že stačilo len to, aby prišli do médií nahrávky 39 hodín nejakého údajného spisu a boli na viacerých miestach ľudia opäť v uliciach," poznamenal.

Riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár si myslí, že medializované informácie z posledných dní sú zlou správou pre justíciu. "Celkový obraz je taký, ako keď vlejete do hektolitrov vody trochu oleja. Zničí celú masu vody," uviedol v diskusnej relácii RTVS. Poznamenal však, že zatiaľ sa dokazuje, že ide o zlyhanie jednotlivcov. "Na jednej strane je to veľmi negatívna informácia pre verejnosť, na druhej strane neberme to tak, že celá justícia je skorumpovaná," povedal.

Podľa bývalého vyšetrovateľa Júliusa Šáraya sa všetko v súvislosti s kauzou Gorila musí preskúmať. Vozár si myslí, že tento stav trvá už veľmi dlho. Řádek poznamenal, že kauza Gorila a prepisy z Threemy dostávajú rôzne nálepky. Podľa neho záznamy hovoria o procesoch, ktoré viedli k privatizácii. "Proces privatizácie bol v našej krajine unikátny jav a nebude sa opakovať. Privatizovala sa veľká časť majetku. Som presvedčený o tom, že vždy, keď dochádza k privatizácii tak veľkého majetku, bude dochádzať ku korupcii," povedal Řádek. Zároveň poznamenal, že v budúcnosti by sa takéto veľké presuny majetku už nemali diať.

Šáray tvrdí, že je potrebné dôverovať sudcom, ktorí budú mať chuť riešiť situáciu. Bývalý vyšetrovateľ i Vozár si myslia, že sudcovia musia byť zdržanliví. Podľa Vozára by sa mali vyhýbať prostrediu, ktoré v budúcnosti môže vyvolať podozrenia.