Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Nie sme stranou jedného muža, máme ďalšie osobnosti

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pellegrini sa vyjadril aj k tvrdeniam bývalého člena strany Antona Martvoňa, že strana je ovládaná oligarchami. Podpredseda vlády ich odmietol.

Bratislava 25. júna (TASR) – Smer-SD nie je projekt, ktorý bude trvať iba počas terajšieho predsedu Roberta Fica. Strana totiž nie je o jednom mužovi, ale má ďalších ľudí, ktorí sú osobnosťami a majú svoju odbornosť. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini s tým, že nie je veľa ďalších strán, ktoré po predsedovi môžu ukázať ešte rad ďalších osobností.

„My nie sme stranou jedného muža, ako sa to často snažili porovnávať s nejakou bývalou stranou, ktorá už neexistuje. Nie je toľko strán na Slovensku, ktoré by za predsedom mohli postaviť ďalších sedem, osem ľudí, ktorí majú aj odbornosť, aj kapacitu,“ uviedol Pellegrini. V strane je podľa neho dostatok ľudí, ktorí chcú pokračovať v myšlienkach sociálnej demokracie.

Pellegrini sa vyjadril aj k tvrdeniam bývalého člena strany Antona Martvoňa, že strana je ovládaná oligarchami. Podpredseda vlády ich odmietol. „Toto práveže odkrylo charakter dotyčného človeka. A ak mu 17 rokov niečo neprekážalo a potom, keď už medzi nami nie je, tak to začína kritizovať. Myslím si, že ľudia si z toho spravili názor a viac jeho osobu a jeho slová nebudem komentovať,“ uviedol Pellegrini. Ako dodal, ak má záujem kandidovať na post predsedu samosprávneho kraja, sú aj iné možnosti, ako zaujať potenciálnych voličov.

Za výsledky žiakov v testovaní PISA sa môžeme podľa neho hanbiť


Napriek tomu, že do školstva prúdi postupne čoraz viac finančných prostriedkov a každoročne sa zvyšujú platy učiteľov, slovenskí žiaci v rámci medzinárodného testovania PISA idú rapídne dolu. Nad týmto stavom by sa mali zamyslieť všetci tí, ktorí pôsobia v oblasti školstva. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a bývalý minister školstva Peter Pellegrini.

„Môžeme sa hanbiť, aké výsledky naši žiaci predvádzajú v týchto testoch,“ uviedol Pellegrini. Upozornil, že napriek tomu, že každý rok do školstva ide čoraz viac peňazí, kvalita, ktorá opúšťa naše školy, je horšia. Preto bude potrebné hovoriť s učiteľmi o tom, čo je príčinou.

„Dnes to niekde začína pokryvkávať a raz sa budeme musieť spýtať aj to, aká je kvalita pedagógov na jednotlivých školách a či naozaj sa vieme vysporiadať aj s pedagógmi, ktorí neposkytujú kvalitu,“ dodal. Podľa jeho slov učiteľ by nemal byť ohodnocovaný podľa toho, koľko rokov odučil, ale podľa kvality odvedenej práce. Naznačil, že súčasné vedomosti, s ktorými deti vychádzajú zo škôl, už nemusia stačiť na uplatnenie na trhu práce v budúcnosti. Dôvodom je väčšia automatizácia a robotizácia práce.

Podľa jeho slov v každom kúte Slovenska by mali žiaci dostávať na základných a stredných školách špičkové vzdelávanie. Bez ohľadu na to, z akej sociálnej vrstvy pochádzajú. "Prioritou SR je mať kvalitných a špičkových učiteľov," dodal.