Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

T. Drucker: Lekár má poskytovať týždenne 35-hodinovú starostlivosť

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker . Foto: TASR/Martin Baumann

Minister zdravotníctva to vysvetlil v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominanta Smeru-SD) lekári v ambulanciách pracujú aj 40 hodín týždenne s tým, že v rámci tohto času vykonávajú aj rôzne činnosti. Po novom sa rezort zdravotníctva snažil určiť, že lekár má 35 hodín týždenne poskytovať len zdravotnú starostlivosť vrátane návštevnej služby. Vysvetlil to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Podľa poslanca NR SR Alana Suchánka (OĽaNO) sa zavedeniu 35 hodín v ambulancii bránia najmä všeobecno-praktickí lekári. "Asociácia nemocníc sa k tomu postavila pozitívne. Keď sa jedna hodina v pracovnej dobe u všeobecno-praktických lekárov pridá, sú s tým ochotní súhlasiť, ale s tým, že sa skráti pohotovostná služba o jednu hodinu. Takže nie všetci sa k tomu stavajú negatívne," vysvetlil. Zároveň poznamenal, že primárny sektor nefunguje celkom tak, ako má. "Ľudia majú pravdu, že majú dosť práce, vysoký vek, mnohí pracujú v ťažkých podmienkach. Ten sektor treba zlepšiť," povedal. Doplnil, že neakceptuje fakt, že po 17.00 h sú unavení a po 18.00 h ohrozujú pacientov. "Poznám lekárov, pracujem medzi nimi. Po ôsmich hodinách nastupujú do pohotovostnej 16-hodinovej služby, ráno mnohí nemôžu odísť a pracujú aj do 15.00 h. Čiže pracujú 24 hodín, niektorí až 32 hodín," povedal s tým, že to nie je v poriadku, pretože tým porušujú Zákonník práce.

Poslanec NR SR Jaroslav Ridoško (SNS) vyzdvihol, že samosprávny kraj môže schváliť poskytovateľovi všeobecno-ambulantnú starostlivosť aj s nižším počtom ordinačných hodín. "Chápem výhrady lekárov. V Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji teraz schvaľujú ordinačné hodiny lekárov ambulantnej starostlivosti na 40 hodín týždenne," uviedol Ridoško.

So zavedením času, ktorí musia lekári stráviť v ambulanciách, nesúhlasí poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS). "Poslanci si skracujú pracovný čas na dve hodiny, rušia si hlasovanie. Neviem, ako by sa im páčilo, keby im to niekto takto nadiktoval. Toto by mala robiť zdravotná poisťovňa, tá nakupuje zdravotnú starostlivosť," doplnila.

Podľa Suchánka je na Slovensku nedostatok lekárov, preto je potrebné hľadať kompromis. "Som za to, aby títo lekári dostali aj vyššie ohodnotenie," uzavrel.