Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Návrh na zrušenie ĽSNS podľa R. Fica politicky nikomu nepomôže

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf SNS tvrdí, že k zrodu ĽSNS prispela i strana SaS, jej predseda Richard Sulík na to odmietol obsiahlejšie reagovať.

Bratislava 28. mája (TASR) – Návrh na zrušenie ĽSNS politicky nikomu nepomôže, keby sa aj rozhodlo o jej rozpustení, na scéne budú kotlebovci pôsobiť ďalej a Slovensko to nezmení. Povedal dnes v diskusnej relácii TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD).



"Pôjde iba o reklamu pre konkrétnu skupinu ľudí, nič špeciálne sa nezmení, do politiky sa len vnesie ďalšia nervozita," vysvetlil Fico. Povedal, že je rozdiel medzi politickým vyjadrením a hodnotením skutočnosti z právneho hľadiska. Z toho druhého pohľadu rozhodnutie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s návrhom na Najvyšší súd na zrušenie ĽSNS rešpektuje.

"Predpokladám, že Jaromír Čižnár mal toto rozhodnutie dopredu zanalyzované," reagoval šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko, takisto v diskusnej relácii TA3. Rozhodnutie generálneho prokurátora rešpektuje. Danko si myslí, že na zrušenie sú zrelé i niektoré iné politické strany. "Napríklad tie uzavreté pre štyroch ľudí," informoval.

Predseda parlamentu je za zmenu zákona o politických stranách, udiať by sa to podľa neho malo na jeseň. Šéf SNS je proti tomu, aby sa dalo stranu kúpiť tesne pred voľbami alebo aby si politici po zrušení politického subjektu mohli založiť ďalší. Strana šíriaca myšlienky popierajúce ľudské práva nemá podľa neho čo robiť v politickom priestore.

Šéf SNS tvrdí, že k zrodu ĽSNS prispela i strana SaS, jej predseda Richard Sulík na to odmietol obsiahlejšie reagovať. "Pána Danka mi padne ťažko komentovať, nech si názor urobia voliči," uviedol Sulík v relácii TA3.

Danko potvrdil, že SNS pôjde do volieb do VÚC samostatne. "Chcem otestovať regionálne štruktúry, bude to skúška," vysvetlil. V Banskobystrickom kraji je podľa neho "džentlmenská dohoda" v koalícii, kde sa pozrú "v rámci procesov na zaujímavého kandidáta".