Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

BUGÁR: Návrh na zmenu voľby sudcov ÚS reálne sprísňuje súčasný stav

Na archívnej snímke podpredseda parlamentu SR Béla Bugár. Foto: TASR/Martin Baumann

Bugár neverí, že by sa pri súčasnej polarizácii politickej scény mohla v parlamente nájsť v tejto otázke zhoda a minimálne 90 hlasov pre kandidáta.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Návrh na zmenu výberu sudcov Ústavného súdu (ÚS) je regulárnym sprísnením doterajších pravidiel, žiadnou kozmetickou úpravou. Je o tom presvedčený predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, ktorý v programe RTVS Sobotné dialógy uviedol za nepravdepodobné, že by minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) stiahol predložený návrh.

"Nemyslím si, že sa niečo také stane, rozhodne o tom parlament," povedal. "Nemusí to prejsť, veď je na to potrebných 90 hlasov,“ pripustil zároveň. Oproti v súčasnosti nastaveným pravidlám však ide podľa neho o kvalitatívny posun.

Opačný názor má oponentka v diskusii, predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Návrh z dielne rezortu spravodlivosti má podľa nej zabezpečiť, aby si vládna koalícia poistila svoje pozície na ÚS. Remišová za nedostatočný považuje v tejto súvislosti i návrh, aby o voľbe ústavných sudcov rozhodovala väčšina všetkých, nie iba prítomných poslancov. "Je to kozmetická zmena, koalícia si tak či tak zvolí svojich kandidátov, len nesmú byť niektorí z poslancov na dovolenke,“ skonštatovala. Mieni, že ústavných sudcov by mala schvaľovať ústavná väčšina, pripomína, že kvórum minimálne 90 hlasov je i odporúčaním Benátskej komisie.

Bugár neverí, že by sa pri súčasnej polarizácii politickej scény mohla v parlamente nájsť v tejto otázke zhoda a minimálne 90 hlasov pre kandidáta. „Problém bude nájsť aj tých 76 hlasov,“ naznačil. „Ak koalícia navrhne naozaj dobrých a čestných odborníkov, veľmi radi ich podporíme,“ tvrdí naopak Remišová. “Samozrejme, ak navrhnete (Roberta -pozn. TASR) Fica, s tým súhlasiť nebudeme,“ dodala smerom k Bugárovi.

Remišová kriticky hodnotí aj návrh zvýšenia limitu minimálneho veku sudcov ÚS zo 40 na 45 rokov. „Na čo potrebujeme zvyšovať minimálny vek, ak je priemerný vek sudcov 63 rokov? My naopak potrebujeme generačnú obmenu, mladších ľudí, ktorí sa môžu od tých starších a skúsenejších učiť," povedala Remišová.

Bugára tento argument zarazil, podľa neho ÚS určite nie je miestom pre zbieranie skúseností. Vyjadril sa i k názoru, že ústavných sudcov by mali voliť priebežne. "Kedysi to takto fungovalo, potom sa to zmenilo a to nikto z právnikov nenamietal,“ skonštatoval.