Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Most-Híd: Predčasné voľby sa riešia s Koaličnou radou, nie cez médiá

Na archívnej snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Merítkom politickej zrelosti je schopnosť a záujem do konca celého volebného obdobia udržať vysokú mieru zodpovednosti a korektnosti, vyhlásila Debnár.

Bratislava 23. marca (TASR) - Ak si predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) myslí, že riešením súčasnej situácie v koalícii sú predčasné voľby, je potrebné o nich diskutovať na Koaličnej rade. V reakcii na vyjadrenia premiéra a koaličnej SNS o predčasných voľbách to uviedla hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. Strana by tiež podľa jej slov privítala skoršiu iniciatívu premiéra v oblasti Dohody o obrannej spolupráci s USA aj jeho väčšiu angažovanosť pri voľbe ústavných sudcov.

"Merítkom politickej zrelosti je schopnosť a záujem do konca celého volebného obdobia udržať vysokú mieru zodpovednosti a korektnosti. Korektnosť v našom ponímaní znamená najprv zvolať Koaličnú radu, a potom sa postaviť pred médiá," vyhlásila Debnár. Pripomenula tiež, že parlament stojí pred druhou voľbou sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR bez dohody v koalícii.

Premiér sa v piatok (22. 3.) vyjadril, že vládna koalícia sa začína odkláňať od svojich priorít. Pevne verí, že jeho vláda ešte má čo ponúknuť a želal by si voľby v marci 2020. "Ale pre mňa je dôležitejšie poskytovať kvalitný a profesionálny výkon a slúžiť ľuďom. A ak sa to nebude dať, tak silou-mocou, len s cieľom zachovať si moc a funkciu, zostať až do marca 2020 vo vláde, nie je to najlepšie pre Slovensko," skonštatoval.

Následne sa stretol s ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS) a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nom. Smeru-SD). Po stretnutí vyhlásil, že ak sa má rokovať s akýmkoľvek štátom, v tomto prípade so Spojenými štátmi americkými, tak len za podmienky, že bude absolútne garantovaná suverenita SR a neporušenie ústavy a zákonov SR. Predseda vlády povedal, že tento postoj je výsledkom ich debaty a dajú ho ešte v utorok (26. 3.) odobriť Koaličnej rade.

V sobotu na premiérove slová zareagovala SNS. "Minister Peter Gajdoš ukázal predsedovi vlády materiály, ktoré obsahujú jasné riziká pôsobení Ozbrojených síl USA na základe tejto zmluvy (zmluvy o obrannej spolupráci s USA - pozn. TASR). Sme sklamaní, že predseda vlády uprednostňuje predčasné voľby. Ak to považuje za jediné riešenie, jeho návrh podporíme," napísala SNS.