Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Most-Híd očakáva lepší výsledok, než mu predpovedajú exit polly

Strana Most-Híd očakáva lepší volebný výsledok ako ten, ktorý mu predpovedajú exit polly zverejnené v televízii Markíza a v Rozhlase a televízii Slovenska. Podľa nich by strana získala 6,8 a 6,3 percenta.

Bratislava 10. marca (TASR) - Strana Most-Híd očakáva lepší volebný výsledok ako ten, ktorý mu predpovedajú exit polly zverejnené v televízii Markíza a v Rozhlase a televízii Slovenska. Podľa nich by strana získala 6,8 a 6,3 percenta, v parlamente by tak mali bugárovci 13, resp 12 kresiel. Predseda Béla Bugár verí vo vyššie číslo, ale keby sa potvrdilo to zverejnené, podstatné je podľa neho, že by strana bola v parlamente.

"Ak hodnotím tú špinavú a štvavú kampaň, ktorá sa viedla proti nám, či už doma alebo v zahraničí, tak si myslím, že je to celkom dobrý výsledok. A pokiaľ aj skutočné čísla ho ukážu, tak sme v parlamente a budeme pokračovať ďalej," reagoval po zverejnení exit pollu Bugár, ktorý očakáva vyššie čísla. "Dúfam, že to číslo vyletí vyššie," poznamenal s tým, že v centrále zostáva dobrá nálada.

Lepší výsledok tipuje aj podpredseda Zsolt Simon. "Verím, že osmičku prekonáme," povedal. Poslanec Gábor Gál tiež dúfa vo vyššie čísla, no tvrdí, že ak skutočné výsledky nebudú vyššie, tak nech aspoň zostanú tie, ktoré predpovedá exit poll. Bugárovci o budúcej povolebnej spolupráci nešpekulujú, čakajú na reálne výsledky volieb. "Počkajme na konkrétny výsledok a potom budeme vidieť, či sa dá a či nie," uviedol líder Mostu-Híd.

Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra MVK, stala strana Smer-SD so ziskom 37,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo KDH s 10,8 percentami, prvú trojku uzatvárajú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti so 7,6 percentami. Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostali aj SDKÚ-DS (7,5 percenta), Most-Híd (6,8 percenta), Sloboda a Solidarita (5,9 percenta) a SMK (5,1 percenta).

Ak by voľby dopadli takto, Smer-SD by v Národnej rade (NR) SR obsadil 69 kresiel, KDH 20 mandátov, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a SDKÚ-DS zhodne 14 kresiel. Most-Híd by získal 13 kresiel, SaS 11 a SMK 9 mandátov.

Podľa exit pollu, ktorý pre RTVS zrealizovala agentúra Focus, sa víťazom dnešných volieb stala strana Smer-SD so ziskom 39,6 percenta. Na druhom mieste skončilo KDH, ktoré podporilo 9,9 percenta voličov. Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostali aj OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,8 percentami, SDKÚ-DS získala 8,1 percenta, SaS 7,1 percenta a šesticu strán, ktoré by sa dostali do NR SR, uzatvára Most-Híd so ziskom 6,3 percenta.

Smer-SD by na základe takéhoto volebného výsledku obsadil v Národnej rade polovicu kresiel - teda 75 mandátov, KDH 19 kresiel, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti by získali 16 mandátov, SDKÚ-DS 15, SaS 13 a Most-Híd 12 kresiel.

Exit poll je považovaný za najpresnejší odhad volebných výsledkov. Ide o prieskum uskutočnený na voličoch, ktorí práve odovzdali svoj hlas.