Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Most-Híd odmieta Dankove limity na členov politických strán

Na archívnej snímke zľava podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd), predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredseda NR SR Martin Glváč (SMER-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

SNS ešte verejnosti novelu zákona o politických stranách nepredstavila, tvrdí však, že návrh je predmetom koaličných rozhovorov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) podporuje zámer šéfa SNS a Národnej rady SR Andreja Danka upraviť fungovanie politických strán. Zatiaľ však nevidel konkrétne návrhy. Povedal to v RTVS v Sobotných dialógoch.

SNS ešte verejnosti novelu zákona o politických stranách nepredstavila, tvrdí však, že návrh je predmetom koaličných rozhovorov. Most-Híd už povedal, že nesúhlasí s limitmi na počet členov, má inú predstavu. Nebráni sa rokovaniam o jasných pravidlách a správnom nastavení podmienok.

"Máme predstavu o tom, ktoré prvky by mohli zabezpečiť štandardné - v civilizovanom svete overené - fungovanie politických strán a zoskupení, medzi ktoré zavedenie limitu na počet členov nepatrí. Nemyslíme si, že by sme práve minimálny počet členov mali určiť zákonom," uviedla pre TASR hovorkyňa strany Klára Debnár.

Z pohľadu fungovania politických subjektov považuje Most-Híd za účinnejšie hovoriť o tom, ako by sme ich efektívne fungovanie mohli zabezpečiť prostredníctvom straníckych orgánov. "Napríklad aj stanovením počtu členov predsedníctva a republikovej rady. Keď tento návrh bude na koaličnom stole, pôjdeme týmto smerom. Zatiaľ sme o ňom nerokovali," doplnila.

Národniari už dlhší čas hovoria, že majú novelu pripravenú a že je súčasťou koaličných rokovaní. Novelu si mala prezrieť aj Transparency International Slovensko. Zákon chcela SNS predstaviť na jeseň. Mal by riešiť nielen stranícke štruktúry a limit na počet členov, ale aj to, aby predstavitelia strany, ktorá bola raz zrušená, nemohli pod inou značkou kandidovať opäť. To však údajne v právnej norme napokon nebude.

Prísnejšie podmienky pre politické strany avizoval predseda SNS Andrej Danko pred pár mesiacmi. Spomínal návrh, že by strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali mať minimálne 500 členov. Politická strana podľa neho nemôže byť "eseročka" jedného človeka, ktorý si v nej môže robiť, čo chce.

Danko je presvedčený, že nesystémové strany nevedia riadiť štát. Pravidelne pripomína, že OĽaNO má štyroch členov, z toho dvaja sú rodinní príslušníci. Neraz zdôraznil, že pojmy ako stranícka disciplína nie sú žarty.

Opozícia zmenu zákona, najmä zámer zaviesť limity na počet členov strany, od začiatku kritizuje. Hovorila aj o možnosti napadnúť takýto zákon, ak prejde, na Ústavnom súde SR.