Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Prešove sa rozlúčili so zosnulými hasičmi stovky ľudí

Posledná rozlúčka so zosnulými príslušníkmi Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Radoslavom Lackom (na fotografii vpravo) a Petrom Toďorom 16. mája 2017 na Okresnom riaditeľstve HaZZ na Požiarnickej ulici v Prešove. Foto: TASR – František Iván

Zosnulého Petra Toďora pochovajú dnes v Uzovciach. Radoslav Lacko bude mať pohreb v Prešove na hlavnom cintoríne v stredu 17. mája o 13.00 h.

Prešov 16. mája (TASR) – V areáli prešovskej hasičskej stanice sa dnes lúčili so zosnulými príslušníkmi Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove - jeho riaditeľom Radoslavom Lackom (48) a veliteľom družstva Petrom Toďorom (43) stovky ľudí.


Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ich mimoriadne povýšil in memoriam - Radoslava Lacka do hodnosti plukovníka a Petra Toďora do hodnosti kapitána „za kreovanie a rozvoj leteckej hasičskej záchrannej služby a záchranného zboru a za zodpovedný výkon štátnej služby a osobný podiel na dosahovaní mimoriadnych služobných výsledkov v Hasičskom a záchrannom zbore.“ Minister osobne odovzdal povýšenia najbližším rodinným príslušníkom.





Obidvaja hasiči tragicky zahynuli 10. mája pri vykonávaní štátnej služby po páde policajného vrtuľníka na prešovskom vojenskom letisku, kde nacvičovali evakuáciu osôb z nebezpečného prostredia. Posledné zbohom im prišli dať ich kolegovia, priatelia, najťažšie niesli ich stratu príbuzní.



„Je to veľmi ťažké pre nás všetkých, lebo 20 rokov priamo pri výkone služby nezomrel žiadny hasič. Aj keď sme sa pred piatimi rokmi rozlúčili s jedným kolegom, ktorý pri zásahu zomrel na následky ťažkej choroby. Najhoršie na tom je, že sme všetci týchto našich kolegov veľmi dobre poznali aj osobne, rovnako aj ja. Je to strata, pretože to boli najlepší leteckí záchranári, boli to naši učitelia, ktorí učili tých najlepších špecialistov, aby zvládali tie ťažké situácie. Chceme sa s nimi naozaj veľmi dôstojne rozlúčiť a chceme, aby si to aj tí, ktorí tu zostali, veľmi dlho pamätali,“ uviedol prezident HaZZ Alexander Nejedlý. Podľa jeho slov rozdiel medzi výcvikom a ostrým zásahom zvlášť pri leteckých záchranárov nie je žiadny, pretože nemôžu nič robiť na 99 percent. „Ak je niekto hore, je to rozhodujúce, fatálne, tam to musia robiť na 101 percent,“ zdôraznil Nejedlý. Napriek tejto tragédii nijaký model leteckej záchrany nesmie zaniknúť, lebo ľudia ich pomoc potrebujú.

Posledná rozlúčka so zosnulými príslušníkmi Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Radoslavom Lackom (na fotografii vpravo) a Petrom Toďorom 16. mája 2017 na Okresnom riaditeľstve HaZZ na Požiarnickej ulici v Prešove.
Foto: TASR – František Iván


Smútočný obrad sa konal v Konkatedrále sv. Mikuláša, kde odviezli rakvy s telami nebohých na hasičských vozidlách. Nejedlý priblížil, že u uniformovaných zložiek je stáročnou tradíciou viesť kolegov na technike, ktorá sa spája s ich prácou. Cirkevný obrad celebroval ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR biskup František Rábek.

Zosnulého Petra Toďora pochovajú dnes v Uzovciach. Radoslav Lacko bude mať pohreb v Prešove na hlavnom cintoríne v stredu 17. mája o 13.00 h.