Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Začala distribúcia nových áut pre hraničnú a cudzineckú políciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vozidlá majú podľa MV SR tiež optimálny vnútorný, batožinový a nákladný priestor, zodpovedajúci potrebám policajných posádok, ich výzbroji a výstroju, ako aj bezpečnosti zadržaných osôb.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na pracoviská hraničnej a cudzineckej polície začína Ministerstvo vnútra (MV) SR distribuovať vozidlá Hyundai i 30 kombi obstarané v rámci Fondu pre vnútornú bezpečnosť. Celkovo 27 nových áut je určených hliadkam do priameho výkonu služby. Rezort zaplatil 579.868 eur, pričom v cene sú aj pravidelné servisné prehliadky a špeciálna policajná výbava. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

"Nahradia opotrebované a poruchové vozidlá, čím prispejú k vyššej akcieschopnosti hraničnej polície na schengenskej hranici s Ukrajinou. Dodávateľom vozidiel, ktoré rezort vnútra obstaral v rámci dynamického nákupného systému, je spoločnosť Hyundai Motor Czech," priblížil rezort.

V krátkom čase by mala hraničná a cudzinecká polícia dostať ďalších 12 kusov SUV Hyundai Tucson, zmluva s dodávateľom Hyundai Motor Czech v hodnote 402.203 eur je podľa rezortu krátko pred podpisom. Ministerstvo avizuje aj ďalších sedem kusov vozidiel pick-up, ktoré budú financované z prostriedkov agentúry Frontex. V súčasnosti prebieha vyhodnotenie ponúk od uchádzačov.

Ako vysvetľuje rezort, nové vozidlá majú dostatočný výkon pre službu v prihraničnom území a náročnom teréne, ich hmotnosť a konštrukcia spĺňa požiadavky pre prípad manévrov pri zastavení prevádzačov a súčasne na ochranu posádky. Vozidlá majú podľa MV SR tiež optimálny vnútorný, batožinový a nákladný priestor, zodpovedajúci potrebám policajných posádok, ich výzbroji a výstroju, ako aj bezpečnosti zadržaných osôb. Pamätá sa aj na bezpečnú prepravu služobných psov.

Aktuálne je vyhlásené tiež verejné obstarávanie na nákup deviatich automobilov pick-up v rámci projektu Doplnenie a obmena automobilovej techniky spolufinancovaného z Fondu pre vnútornú bezpečnosť. Projekt je zameraný na obmenu nevyhovujúcich a opotrebovaných vozidiel policajných zložiek, plniacich úlohy v oblasti a kontroly a dozoru na schengenskej hranici s Ukrajinou, vrátane kontroly nelegálnej migrácie a ďalšej cezhraničnej trestnej činnosti. Pôjde o vozidlá s nákladným priestorom uspôsobené službe na oddeleniach hraničnej kontroly na schengenskej hranici.

Pripravuje sa aj obstarávanie terénnych štvorkoliek a snežných skútrov pre hraničnú políciu, ktoré chce rezort vnútra tiež financovať z Fondu pre vnútornú bezpečnosť.