Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pacienti s Parkinsonom už nebudú potrebovať výnimku na dôležitý liek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Liek bol v režime výnimiek od roku 2009. Ide o prvý liek, ktorý bol posudzovaný podľa novej legislatívy, splnil všetky zákonné podmienky pre zaradenie do kategorizačného zoznamu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Pacienti s Parkinsonovou chorobou už nebudú potrebovať takzvanú výnimku na liek Duodopa, bude hradený z verejného zdravotného poistenia, informuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Liek bol v režime výnimiek od roku 2009. Ide o prvý liek, ktorý bol posudzovaný podľa novej legislatívy, splnil všetky zákonné podmienky pre zaradenie do kategorizačného zoznamu. "Rozhodnutie vstúpi do platnosti 1. júla 2018, dovtedy budú mať liek bez doplatku  všetci pacienti, ktorí sa už ním liečia a užívajú ho," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Občianske združenie (OZ) Spoločnosť Parkinson Slovensko tento krok víta. "Pretože pre mnohých pacientov s touto diagnózou je iný typ liečby nevyhovujúci a jedinou terapeutickou možnosťou je práve tento liek,“ povedala predsedníčka OZ Katarína Félixová.

Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa zmenili od januára tohto roka. Rezort zdravotníctva v rámci zmien sľuboval lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov, ktorú preplatia zdravotné poisťovne.

Od zavedenia liekovej reformy v roku 2011 je nevyhnutným kritériom pre zaradenie lieku medzi tie, ktoré sú hradené zo zdravotného poistenia, nákladová efektívnosť. Liek musí splniť podmienku nákladov na tzv. QALY, teda roky života v štandardizovanej kvalite života. Parameter má pomôcť nakúpiť za čo najmenej peňazí čo najviac zdravia. Štát tak určil strop, koľko je ochotný zaplatiť za zlepšenie zdravia chorých. Po novom je to 41-násobok priemernej mesačnej mzdy, kedysi to bolo oveľa menej.