Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Inšpekcia začala konanie o zatvorení pokutovanej skládky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Súdny dvor EÚ rozhodol, že skládka v Považskom Chlmci porušuje európske právo, podľa ktorého sa v EÚ malo vykonávať len bezpečné a kontrolované skládkovanie už v roku 2013.

Bratislava 4. júla (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) už začala konanie o vydaní rozhodnutia, ktorým definitívne uzatvorí a rekultivuje poslednú časť skládky odpadov v Považskom Chlmci. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) verí, že to stihne do dvoch mesiacov - umožňuje jej to nová legislatíva, ktorá platí od júla. Súdny dvor EÚ v stredu rozhodol, že Slovensko zaplatí jednorazovú pokutu jeden milión eur a od stredy bude platiť denne 5000 eur, až dokým rozhodnutie nevydá.

"Ministerstvo životného prostredia rozhodnutie súdu v desať rokov starom prípade rešpektuje. Aspoň určitou satisfakciou je, že pri výške pokuty v prípade súd zohľadnil kroky, ktoré ministerstvo spravilo od roku 2016," povedal pre TASR hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Pokuta bude podľa neho zaplatená zo štátneho rozpočtu, nešpecifikoval však, z ktorej kapitoly.

Podľa Sólymosa zaplatí Slovensko pokutu čo najskôr, aby sa vyhlo penále z omeškania. "Nedá sa už odvolať, urobili sme všetko, čo sa dalo," poznamenal. Upozornil tiež, že sú aj ďalšie skládky, pri ktorých hrozí podobný problém a ktoré vďaka novej legislatíve rezort bude schopný riešiť.


Súdny dvor EÚ rozhodol, že skládka v Považskom Chlmci porušuje európske právo, podľa ktorého sa v EÚ malo vykonávať len bezpečné a kontrolované skládkovanie už v roku 2013. Keďže nedošlo k naplneniu rozsudku a uzavretiu a zrekultivovaniu skládky ako celku, Európska komisia sa v roku 2016 rozhodla zažalovať Slovensko po druhý raz.

"Rozhodnutie o uzatvorení a zrekultivovaní skládky v Považskom Chlmci malo byť podľa európskej smernice o skládkach odpadov vydané v roku 2009. Jej činnosť však vtedajšie úrady predlžovali tým, že povolili vytvoriť novú časť skládky. Nová časť síce technicky vyhovovala, ale bola súčasťou nevyhovujúcej skládky ako celku," priblížil prípad Ferenčák.

V roku 2016 SIŽP vydala integrované povolenie na definitívne uzatvorenie a rekultiváciu skládky s právoplatnosťou od 24. novembra 2016. Toto rozhodnutie sa však týkalo len dvoch častí skládky. Na tretiu časť skládky sa rozhodnutie nevzťahovalo z dôvodu nevyriešených vlastníckych práv k pozemkom pod skládkou.

"Envirorezort obratom začal pripravovať novelu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania. Tá reaguje práve na situácie, keď niektorí prevádzkovatelia skládok síce odpad ďalej nenavážajú, no neplnia si povinnosť skládku uzatvoriť a rekultivovať ju na vlastné náklady. Pričom ako dôvod uvádzajú, že nemajú vyrovnané vlastnícke práva k pozemkom pod skládkou," skonštatoval Ferenčák. Novela platí od júla a zavádza mechanizmus, ako skládku uzavrieť a rekultivovať aj napriek tejto prekážke.

Súdny dvor EÚ podľa svojich slov pri rozhodovaní zohľadnil úsilie, ktoré Slovensko postupne vynaložilo na zabezpečenie vykonania rozsudku z roku 2013, ako aj to, že spolupracovalo s eurokomisiou počas konania pred podaním žaloby a že od 7. januára 2014 bola ukončená prevádzka predmetnej skládky.