Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Chcete navštíviť niektoré krajiny Južnej Ameriky? Vycestovanie zvážte

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí upozorňuje aj na dlhodobo pretrvávajúcu zlú bezpečnostnú situáciu v Kolumbii a Ekvádore.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vzhľadom na bezpečnostnú situáciu odporúča občanom SR zvážiť nevyhnutnosť cestovať do niektorých krajín Južnej Ameriky. Ide o Kolumbiu a Ekvádor. V prípade Venezuely odporúča do krajiny necestovať. Rezort o tom informoval na webe.

"MZVEZ SR upozorňuje slovenských občanov na dlhodobo pretrvávajúcu a neustále sa zhoršujúcu situáciu vo Venezuele súvisiacu s dlhodobou politickou a ekonomickou krízou, rizikom demonštrácií a nepokojov v hlavnom meste Caracas a v ďalších mestách po celej krajine a vážnymi problémami v doprave, zásobovaní a v službách," priblížilo ministerstvo.

Upozorňuje aj na dlhodobo pretrvávajúcu zlú bezpečnostnú situáciu v Kolumbii a Ekvádore. "Vláda Ekvádoru vedie boj so skupinami organizovaného zločinu, ktoré vyhlásili štátu vojnu. Ide o početné, dobre organizované a dobre vyzbrojené kriminálne skupiny, ktoré sa venujú obchodu s drogami," ozrejmilo ministerstvo s tým, že v krajine sú časté vraždy politikov, vyšetrovateľov, teroristické útoky, ale aj únosy s cieľom vydierania výkupného.

Varuje tiež, že na celom území Kolumbie pôsobia ilegálne ozbrojené skupiny a zločinecké organizácie zapojené do obchodu s drogami a nelegálnej ťažby nerastov. "Tieto skupiny operujú aj prostredníctvom únosov a vydierania. Častými obeťami bývajú aj turisti," upozornilo MZVEZ. Vysoká miera pouličnej kriminality je podľa neho najmä vo väčších mestách, ako sú Bogota, Medellín, Cali, Buenaventura, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta.

Rezort podotkol, že Kolumbia je jednou z krajín, kde je najvyššia miera zvyčajne nelegálnej držby zbraní na svete u obyvateľstva. "Gerilové ozbrojené skupiny podnikajú na celom území Kolumbie teroristické útoky, ktoré nie sú namierené proti turistom, ale zvyčajne sa uskutočňujú v centrách miest a oblastiach so zvýšenou koncentráciou osôb. Z uvedeného dôvodu sú aj turisti častými obeťami teroristických útokov," ozrejmil. Najrizikovejšími a zároveň najnebezpečnejšími oblasťami Kolumbie sú podľa rezortu pohraničné oblasti s Venezuelou a odľahlé oblasti departmentov Bolívar, Guaviare, Meta a Caquetá. "Do uvedených oblastí je vhodné cestovať len s certifikovaným sprievodcom a len do turistických destinácií," dodalo MZVEZ.

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad. V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Brazílii na pohotovostnom čísle +55 61 99848 1249 alebo MZVEZ na čísle +421 2 5978 5978.