Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Predseda SNS A. Danko nesmel prehovoriť na pomníku bývalého predsedu

Položenie základného kameňa pomníka Martina Rázusa v Bratislave sa konalo 18. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Slávnosť položenia základného kameňa pomníka Martina Rázusa na Rázusovom nábreží v Bratislave sa uskutočnila vo štvrtok 18. októbra.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Slávnostné položenie základného kameňa na pomník významného slovenského básnika, publicistu a politika Martina Rázusa, ktorý od roku 1929 až do svojej smrti v roku 1937 viedol Slovenskú národnú stranu (SNS), malo kurióznu zápletku. Organizátori akcie totiž zakázali vystúpiť s pozdravom súčasnému predsedovi SNS Andrejovi Dankovi s odôvodnením, že stanovy Spolku Martina Rázusa nepovoľujú vystúpenie politikom. Na akcii však napriek tomu vystúpila starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) a mestská poslankyňa Petra Nagyová-Džerengová (Most-Híd). Pre TASR to potvrdil Andrej Danko.

Predseda SNS sa akcie nezúčastnil

"Martin Rázus bol dlhoročný predseda našej strany. Ak by sa dozvedel o tom, čo sa stalo, asi by sa obracal v hrobe," vyhlásil. Danko tvrdí, že Rázusov spolok vždy podporoval. "Pred štyrmi rokmi, keď som ešte vôbec netušil, že niekedy budem predsedom SNS, som spolok finančne podporil a pomohli aj niektorí moji priatelia," dodal s tým, že aj potom sa snažil spolku pomáhať.

"Preto ma nemilo prekvapilo, keď zamietli moju žiadosť o vystúpenie na slávnostnom položení základného kameňa pomníka s odôvodnením, že stanovy spolku neumožňujú vystúpenia politikov. Čo ma však šokovalo úplne, bola skutočnosť, že na slávnosti mohla prehovoriť zástupkyňa SDKÚ-DS a Mosta-Híd," dodal Danko. "To je aj dôvod, prečo som sa akcie nezúčastnil. Viacero členov SNS ma kontaktovalo s otázkou, prečo som tam nebol, takže toto je ten dôvod," uzavrel Danko.

Slávnosť položenia základného kameňa pomníka Martina Rázusa na Rázusovom nábreží v Bratislave sa uskutočnila vo štvrtok 18. októbra.