Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na oslavy 75. výročia SNP chce rezort kultúry vyčleniť 3,5 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podujatia sprevádzajúce oslavy sa začnú už v júni, jadro osláv bude koncentrované do obdobia od 26. do 30. augusta.

Bratislava 15. marca (TASR) – Príprava a organizácia osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) by mala stáť 3.438.492 eur. Predpokladá to návrh na organizačné a finančné zabezpečenie osláv 75. výročia SNP, ktorý pripravilo a do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Rozpočet ráta nielen s organizáciou samotných podujatí, ale aj s nákladmi na opravu a úpravu priestorov, v ktorých sa jednotlivé akcie budú konať. Napríklad na nevyhnutné stavebné úpravy Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa predpokladá investícia v sume 210.000 eur, na opravu Pamätníka Nemecká 220.000 eur. V navrhovanom rozpočte finančného zabezpečenia je tiež 327.000 eur na zabezpečenie opravy komunikácií v Banskej Bystrici, ktorými povedie vojenská prehliadka. Rozpočtové položky sa týkajú aj zabezpečenia bezpečnosti. "Na bezproblémový priebeh osláv bude dohliadať približne 1250 príslušníkov Policajného zboru SR," informuje MK. Rozpočtované sú aj náklady na propagáciu podujatí i mediálne výstupy.

Podujatia sprevádzajúce oslavy sa začnú už v júni, jadro osláv bude koncentrované do obdobia od 26. do 30. augusta. Podujatia sa budú okrem Banskej Bystrice konať aj v ďalších mestách, napríklad vo Zvolene, Lučenci, Banskej Štiavnici či Trnave. V predvečer hlavného dňa osláv ocenia osobnosti, ktoré aktívne podporujú aktivity Múzea SNP alebo s ním dlhoročne spolupracujú. "Na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa v Banskej Bystrici odohrá 29. augusta popoludní, sa zúčastnia aj jednotky OS SR v replikách dobových uniforiem príslušníkov jednotiek bojujúcich v SNP," uvádza rezort kultúry.

Hlavnými organizátormi 75. výročia osláv SNP sú Úrad vlády SR, Ministerstvo obrany SR a MK SR v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici, ktoré je v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.