Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na prepadnutý majetok Ladislava Bašternáka súd vyhlási konkurz

Na archívnej snímke Ladislav B. Foto: TASR - Martin Baumann

Ako vysvetlil rezort spravodlivosti, v prípade právoplatného uloženia trestu prepadnutia majetku predseda senátu zašle rozsudok príslušnému konkurznému súdu.

Bratislava 14. marca (TASR) - Na majetok podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý prepadol v prospech štátu, vyhlási súd konkurz. Proti uzneseniu nebude možné odvolanie. Vyplýva to zo zákonného postupu v takomto prípade. Na sociálnej sieti ho zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

Ako vysvetlil rezort, v prípade právoplatného uloženia trestu prepadnutia majetku predseda senátu zašle rozsudok príslušnému konkurznému súdu. "Na základe tohto rozhodnutia je konkurzný súd povinný ex offo bezodkladne vyhlásiť konkurz na majetok osoby, ktorej bol uložený trest prepadnutia majetku alebo ochranného opatrenia zhabania majetku," priblížilo ministerstvo.



Nárok štátu z prepadnutia majetku možno uspokojiť až po uspokojení "všetkých pohľadávok proti podstate a všetkých prihlásených pohľadávok". Zostávajúci majetok sa po zrušení konkurzu vydá dočasnému správcovi. Tým je v prípade štátu obvodný úrad v sídle kraja, v ktorého územnom obvode sa majetok nachádza.

Zákon definuje aj spôsoby speňažovania majetku, ktorý podlieha konkurzu. Správca môže vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, poveriť predajom majetku dražobníka alebo obchodníka s cennými papiermi. Môže tiež zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku či predať majetok iným vhodným spôsobom.

Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu (KS) v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.

Bašternák za posledné dva mesiace prepísal podľa RTVS viaceré nehnuteľnosti v hodnote najmenej štyroch miliónov eur na manželku. Ide o apartmánový dom na Donovaloch, dom na Slavíne, byty a nebytové priestory v komplexe Bonaparte, nehnuteľnosti vo 5 Star Residence a na Tupého ulici v Bratislave.