Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensku pribudne nový typ zdravotnej záchrannej služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Rezort zdravotníctva novelou reagoval na sťažnosti slovenských pacientov, ktorým sa nepáčilo používanie starých vozidiel či neetické správanie sa niektorých súkromných poskytovateľov taxi služieb.

Bratislava 13. mája (TASR) - Na Slovensku pribudne nový typ ambulancie zdravotnej záchrannej služby (ZZS), ktorá má slúžiť na prepravu pacientov. Zavádza ho novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok schválili.

Ministerstvo zdravotníctva novelou reagovalo na sťažnosti slovenských pacientov, ktorým sa nepáčilo používanie starých vozidiel či neetické správanie sa niektorých súkromných poskytovateľov taxi služieb. Nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby je určený najmä na neodkladnú prepravu pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami.

Ambulancie majú prioritne vykonávať neodkladnú prepravu, ale zároveň v prípade potreby budú na pokyn operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vysielané aj na zásah. A to vtedy, ak nebude k dispozícii iná ambulancia záchrannej zdravotnej služby, alebo v prípade výskytu udalosti s hromadným postihnutím osôb.

Výberové konania a povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby budú spadať pod Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zriadenie takejto ambulancie znamená zrušenie dopravy ako služby súvisiacej s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Novela sprísňuje aj podmienky na vydanie povolenia pre Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Upravuje aj vykonávanie medicínskych letov letúnom, ktoré sú nevyhnutné v prípade neodkladnej prepravy pacienta na transplantáciu, ako aj celého transplantačného tímu.