Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podľa prieskumu by voľby vyhral Smer

Stranícky kolegovia vyhadzujú nad seba predsedu SMERu-SD Roberta Fica Foto: TASR/Martin Baumann

Keby sa voľby konali zajtra, zúčastnilo by sa na nich vyše 50 percent voličov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali zajtra, zúčastnila by sa na nich vyše polovica oprávnených voličov. Takmer polovicu všetkých hlasov by získal vládnuci Smer-SD. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorý sa uskutočnil na prelome septembra a októbra 2012.

Ako TASR informoval riaditeľ spoločnosti Jindřich Bardon, na prieskume sa zúčastnilo 1084 respondentov vo veku 18 až 79 rokov. Na otázku, či by sa zúčastnili na parlamentných voľbách, ak by sa konali zajtra, odpovedalo kladne 51,4 percenta respondentov. Na voľbách by sa nezúčastnilo vyše 43 percent respondentov a jednoznačnú odpoveď ohľadom účasti na voľbách nebolo schopných uviesť vyše 5 percent respondentov.

Presne 45,9 percenta respondentov by odovzdalo hlas strane Smer-SD. Druhou najviac preferovanou stranou v prieskume bolo KDH, ktoré by získalo 9,8 percenta hlasov, na treťom mieste sa v prieskume umiestnilo OĽaNO so ziskom 8 percent hlasov. Do parlamentu by voliči na základe tohto prieskumu posunuli aj SDKÚ-DS (7,9 percenta), Most-Híd (7,3 percenta) a SaS, ktorá by od voličov získala 5,8 percenta hlasov. Tesne pod hranicou zvoliteľnosti skončila v prieskume SNS, ktorá získala 4,9 percenta hlasov. Do parlamentu by sa tiež nedostalo SMK so ziskom 3,9 percenta, ostatné strany získali spolu 6,5 percenta.

Zber dát sa v prieskume sa uskutočnil od 17. septembra do 14. októbra.