Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Návrh zákona o bezpečnosti ihrísk sa zaoberá aj ich povrchom

Detské ihrisko, ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Návrh obsahuje tiež bezpečnostné požiadavky, ktoré by mali ihriská spĺňať ako celok, a nielen jednotlivé hracie prvky.

Bratislava 19. januára(TASR) – Návrh zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska z dielne Ministerstva hospodárstva SR sa zaoberá aj povrchom ihrísk či rozmiestnením hracích zariadení. TASR o tom informoval odbor komunikácie rezortu. Ministerstvo ho predložilo koncom novembra 2018 a v súčasnosti je v štádiu vyhodnocovania predložených pripomienok.

Návrh obsahuje tiež bezpečnostné požiadavky, ktoré by mali ihriská spĺňať ako celok, a nielen jednotlivé hracie prvky, uviedol rezort. "V návrhu sú definované aj základné povinnosti vlastníkov ihrísk, okrem iného je tam navrhnutý systém na monitorovanie úrazov na detských ihriskách," priblížil rezort.

Slovenská obchodná inšpekcia v októbri 2018 informovala o výsledkoch kontrol zariadení detských ihrísk počas 12 rokov. Vyplynulo z nich, že počet ihrísk s nedostatkami je vysoký a nemá klesajúcu tendenciu, okolo 80 % z nich súviselo s bezpečnosťou. Príčiny boli v správe a údržbe, posúdení zhody, nesprávnej inštalácii a konštrukčnom vyhotovení. Štátny tajomník rezortu Rastislav Chovanec vtedy avizoval vypracovanie návrhu zákona o detských ihriskách.