Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Neexistuje dôvod otvárať ratifikáciu zmluvy o trvalom eurovale

Rezort zahraničných vecí nesúhlasí s Richardom Sulíkom, ktorý sa vyjadril, že je potrebné otvoriť ratifikáciu zmluvy o trvalom eurovale.

Bratislava 4. júla (TASR) - Neexistuje žiaden dôvod na opätovné otváranie ratifikačného procesu Zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). V reakcii na vyjadrenia predsedu opozičnej SaS Richarda Sulíka to dnes konštatovalo Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR.

Podľa neho v zmluve upravujúcej vznik tzv. trvalého eurovalu, ktorú Národná rada (NR) SR schválila 22. júna, došlo v preklade článku 14 z originálneho anglického textu do slovenčiny k vážnej chybe, ktorá podstatne mení obsah záväzkov SR. "Keď napríklad Čína požičia Španielsku peniaze, tak podľa anglického textu sa Slovensko zaväzuje, že podporí rovnaký status veriteľa pre Čínu, ako má trvalý euroval. V slovenskom preklade sa SR zaväzuje taktiež poskytnúť Španielsku bilaterálnu pôžičku," konštatoval v utorok (3.7.) šéf liberálov.

Podľa rezortu zahraničných vecí však Sulík nesprávne označil ním citovaný text, keďže v skutočnosti nejde o článok zmluvy, ale iba odsek preambuly. "Tá nie je právne záväzný text a predstavuje len interpretačnú pomôcku pre aplikáciu zmluvy, ktorá sa však rovnako riadi pravidlami Viedenského dohovoru o zmluvnom práve," upozornilo MZV. Podľa tohto dohovoru pri jazykových rozporoch platí ten význam, ktorý so zreteľom na predmet a účel zmluvy texty najlepšie zbližuje.

"Pán Sulík by mal veľmi dobre vedieť, že zmluva o EMS nerieši bilaterálne pôžičky členských štátov eurozóny, a tak sa k nim Slovensko nemohlo zaviazať. Vznik záväzku pre SR poskytnúť bilaterálnu pôžičku je preto vylúčený," dodáva vo svojom stanovisku ministerstvo.