Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Nestrápňujte sa, odkazuje M. Číž pravici

Miroslav Číž Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Čížovo vystúpenie reagovalo viacero poslancov opozície, medzi nimi aj šéf liberálov Richard Sulík a poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Nestrápňujte sa, obštrukcia ani nezmyselná konfrontácia vám politicky nepomôže. Pravici to dnes v pléne odkázal poslanec Smeru-SD Miroslav Číž, ktorému sa nepozdáva, že sa pravica vo svojom postoji k daniam od '89 nikam neposunula a aj v dnešných vystúpeniach sa stále opakuje. Opozícii Číž ďalej odporúča, aby bola konštruktívna.

"Berte, prosím, do úvahy, že som už starší človek, mocem sa tu už 20 rokov, tak ma trošku počúvajte. Nestrápňujte sa už, skúste sa pozrieť na reálny súčasný stav," povedal Číž. Je presvedčený, že v konečnom dôsledku u opozície prevládne politický cit a pozitívna motivácia. "Skúste nechať túto vládu zmysluplne vládnuť. Buďte konštruktívnou opozíciou. Pomôže to, ja na rozdiel od vás, verím v kolektívny rozum," doplnil s tým, že obštrukcie k ničomu nevedú.

"Poďme sa korektne zmysluplne baviť o hodnotách, tak národu pomôžeme. Pokiaľ skončí náš vzťah na vašom obštrukčnom a nezmyselne konfrontačnom princípe, nám budete zbytočne škodiť a obávam sa, že ani vy si politicky nepomôžete," poznamenal Číž. Zároveň vyzval opozíciu, aby nezdržiavala diskusiu k vládnemu návrhu novely zákona o dani z príjmov, keďže s ničím novým neprichádza.

Číž do svojho prejavu dostal okrem iných F. A. Hayeka, ktorého podľa istej publikácie vnímali ako pravicového pomätenca. Túto poznámku adresoval najmä poslancom SaS, ktorí podľa Číža považujú Hayeka za guru európskej ekonomiky. Vo svojom vystúpení pospomínal aj amerického prezidenta Baracka Obamu i jeho neúspešného protikandidáta v tohtoročných prezidentských voľbách Mitta Romneyho.

V súvislosti s daňovými sadzbami spomenul aj daňovú revolúciu 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana. "Najvyššia daňová sadzba pri príchode Reagana k vláde bola 70 percent. Najvyššia daňová sadzba, keď odchádzal, bola 28 percent. A teraz píše autor, že štátny dlh pri Reaganovom príchode bol 930 miliárd amerických dolárov, po odchode Reagana, po daňovej revolúcii, bol dva bilióny 600 miliárd amerických dolárov. Neznamená to nič?" obrátil sa na opozíciu, ktorá kritizuje zmeny v daniach, vrátane zvyšovania dane z príjmu pre firmy.

Na Čížovo vystúpenie reagovalo viacero poslancov opozície, medzi nimi aj šéf liberálov Richard Sulík a poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Obaja sa zhodli na tom, že si vždy radi vypočujú Čížove vystúpenia. "Patríte k mojim obľúbeným rečníkom," poznamenal Sulík, ktorý sa však nestotožňuje s opatreniami z dielne Smeru-SD. Kaník naďalej trvá na tom, že opatrenia sociálnych demokratov neprinesú sociálnu spravodlivosť, pretože ľudia s nízkymi príjmami sa lepšie mať nebudú.