Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nicholsonová:V bukoveckom stacionári mohlo dôjsť k falšovaniu podpisov

Na snímke podpredsedníčka parlamentu SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová na možné falšovanie upozornil poslanec obecného zastupiteľstva obce Bukovce Jaroslav Gojdič.

Bratislava 11. decembra (TASR) – V dennom stacionári v obci Bukovce v okrese Stropkov mohlo dôjsť k možnému falšovaniu podpisov. Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) podala oznámenie na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru vo Svidníku v súvislosti s podozrením z trestného činu subvenčného podvodu. Upozornil ju na to poslanec obecného zastupiteľstva obce Bukovce Jaroslav Gojdič.

Od januára 2016 začal v obci fungovať denný stacionár. Poskytovateľom tejto sociálnej služby bola nezisková organizácia Nový domov Vranov nad Topľou-Lomnica. "Obec Bukovce prenajala celý kultúrny dom tejto neziskovke za jedno euro. Dohoda bola, že zamestnajú päť žien z obce. Súčasťou sociálnej služby mal byť aj masér, fyzioterapeut, právna pomoc a podobne," uviedol obecný poslanec. Podľa jeho slov po prvom mesiaci fungovania sa začal pýtať, prečo v zariadení nepracuje toľko žien, ako bolo dohodnuté.

Nezisková organizácia chcela predĺžiť nájomnú zmluvu na tento rok, avšak obecní poslanci to zamietli a denný stacionár v obci ukončil svoju prevádzku. "Bez vedomia starostu osem klientov preregistrovali, teraz majú chodiť do denného stacionára v obci Vislava. My sme sa to dozvedeli pred mesiacom, keď sa o celú vec na základe môjho podnetu začalo zaujímať ministerstvo práce. Dokonca moja mama, ktorá má Parkinsona, má podpísanú aj dochádzku od 1. januára 2017. Ide o podvod. Pýtam sa, kde sú peniaze určené pre klientov, keďže vieme, koľko poskytuje štát na jedného klienta," povedal obecný poslanec Gojdič, ktorého podnet prokuratúra postúpila na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Stropkove, kde to uzavreli ako neodôvodnené podanie.

Podľa Nicholsonovej z oznámenia vyplýva, že zatiaľ presne nezistené osoby falšovali podpisy v evidencii dochádzky klientov denného stacionára, ktorým mali byť sociálne služby poskytované. "Na tieto služby poskytovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dotáciu vo výške 184 eur na jedného klienta na mesiac, čo pri 51 klientoch predstavuje ročnú sumu 112.608 eur, ktoré nezisková organizácia Nový domov dostala, bez splnenia zákonných podmienok," upozornila Ďuriš Nicholsonová. Ako doplnila, z toho vyplýva podozrenie z trestného činu subvenčného podvodu podľa paragrafu 225 Trestného zákona.